Titkos kommunikációs hálózatra csapott le a holland rendőrség
Aggodalmaik szerint a szervezett bűnözés termékeny melegágya lehetett a szövedék.

Bár sokszor úgy tűnhet, hogy a titkosítással operáló bűnözés túlságosan felfújt problémakör, rögvest megváltozik a véleményünk, ha ijesztő méretű, kézzelfogható példát találunk a jelenségre.

Hogy egyik szavunkat a másikba ne öltsük, a holland rendőrségnek nemrég sikerült feltárnia egy Ennetcom nevű, titkosított kommunikációs hálózatot, amelynek tulajdonosát, Danny Manupassát rögtön le is tartóztatták. Az alternatív virtuális útvonalrendszer vélhetően éppen a szervezett, erkölcstelen üzelmek zavartalan lebonyolítását volt hivatott elősegíteni.

A több mint 19 ezer felhasználó közül sokan a cég megbütykölt BlackBerry telefonjait kábítószer-kereskedelemhez és gengsztergyilkosságokhoz hasonló „súlyos bűncselekményekhez” használták fel.

Magát Manupassát pénzmosással és illegális fegyverbirtoklással vádolják.

Az Ennetcom pillanatnyilag az áldozat szerepében tetszeleg: a honlapján például egy kormányközi összeesküvést emlegető vészriasztás fogadja a látogatókat. A figyelmeztetés szerint az aljas együttműködés per pillanat a magánélet szabadságának egyik védelmezőjét igyekszik elhallgattatni.

Bár a bűnüldöző szervek gyakran valóban nem igazán rokonszenveznek a titkosítással, jelenleg nem feltétlenül ez a probléma. Sokkal inkább az, hogy mire használták fel a hálózatot, és hogy a tulajdonos mennyire volt tudatában a rendszer tényleges rendeltetésének. Számos felhasználó jó eséllyel tényleg ártatlan, de ez nem számít sokat, ha az üzemeltető elnézően viselkedett a „sáros” kliensekkel, vagy éppenséggel ő maga is becstelen ügyekbe keveredett.