Megfékeznék az elektromos autók térhódítását
Egy illusztris cégekből megalakult koalíció a zöld üzemanyagok piacán megszüntetné a technológia hegemóniáját.

Öt autógyártó és nyolc további vállalat együtt létrehozta a Hydrogen Council (Hidrogén Tanács) nevű lobbicsoportot, amelynek tagjai először január 17-én a svájci Davosban találkoztak egymással. A Toyota és a francia Air Liquide gázszolgáltató egyes prominensei állnak a kezdeményezés élén. A BMW Group, a Daimler, a Honda és a Hyundai szintén tagjai a csapatnak.

„Arra van szükségünk, hogy a kormányok saját intézkedésekkel, például nagyszabású infrastrukturális befektetési programokkal támogassák a hidrogént – mondta Benoît Potier, az Air Liquide elnöke. – E napon arra buzdítjuk a világ vezetőit, hogy törjenek lándzsát a hidrogén mellett; így valóra válthatjuk a klímát érintő ambícióinkat, és további lendületet adhatunk a feltörekvő hidrogén-ökoszisztémának.”

Amerikában a hidrogén nem tekinthető vonzó alternatívának a környezettudatos üzemanyagforrások piacán. Valószínűleg a gyér infrastruktúra a legnagyobb akadály, minthogy Kaliforniában csupán 25 üzemanyagtöltő állomást telepítettek, a többi államban pedig még sokkal rosszabb a helyzet. A Hydrogen Council nyilvánvalóan kormányzati segítségre számít az infrastruktúra kibővítéséhez.

Nehéz dolga lesz a koalíciónak, ha a zöld üzemanyagok területén versenybe kíván szállni az áramalapú megoldással, amely már most kiterjedt üzemanyagtöltő-hálózattal rendelkezik, és az egyes kútjainak megépítése is jelentősen olcsóbb.