Már működik a világ első negatív kibocsátású üzeme
A létesítmény által képviselt technológiával akár évmilliárdokig a föld alá lehetne gyömöszölni a szén-dioxidot.

Sajnos most már nem elég csupán visszafogni a széndioxid-kibocsátást a globális felmelegedés megállításához. Ott tartunk, hogy immár vissza is kell szippantani valamennyit a „kilehelt” gázból.

Remélhetőleg most egy lépéssel közelebb kerültünk a célkitűzéshez.

Egy Climeworksre keresztelt cég a Reykjavik Energy nevű közműszolgáltatóval együtt elindította a világ első negatív kibocsátású üzemét, amely éppenséggel több szén-dioxidot szippant be a környezetéből, mint amennyit kibocsát belé.

A hellsheidi (Izland) geotermikus erőmű a Climeworks egyik modulját és saját hőjét használja az elszíváshoz. A légnemű anyag szűrőkön keresztül kerül a létesítménybe, ahol kémiai úton „vízhez kötik”, és messze a talaj alá küldik, hogy ott ártalmatlan karbonátokká mineralizálódjon.

A természetesen kialakult szénlerakódásokhoz hasonlóan az elfogott szén-dioxid többmillió, ha nem többmilliárd évre a mélységbe szorul. Mivel az elraktározáshoz szükséges bazaltrétegek viszonylag gyakoriak, a technológia globális elterjesztése akár zökkenőmentes is lehet.

Bár a nagyléptékű bevezetés egyelőre koránt sem lenne költséghatékony, ha később rentábilissá válik, óriási szolgálatot tehet a globális felmelegedés ütemének mérséklésében.