Már az ipar 5.0-át hirdetik
Míg az ipar 4.0 égisze alatt végzett telepítések főleg a minőség és a termelési folyamatok állandósítását, valamint az adatgyűjtést célozzák meg, az ipar 5.0 a magasan képzett dolgozók és a robotok közös munkáját jelenti az egyedi termékek létrehozás érdekében.

Már régen elkezdődött az a folyamat, amely az okos, automatizált gyártóállomások, és azok digitális kommunikációjának létrehozását célozta meg, melyet a szakmabeliek ipar 4.0 néven foglaltak össze. A Universal Robots (UR) viszont úgy gondolja, a robotika új fejlődési ága még ennél is izgalmasabb: ezt ipar 5.0-nak nevezi.

A tömeggyártástól a tömeges személyre szabásig 

Az UR szerint fontos visszahozni az emberi kreativitást az olyan munkafolyamatokba, ahol képzett dolgozók és a robotok dolgoznak együtt, mivel a piaci követelmények és a fogyasztói elvárások egyre jobban távolodnak a tömeggyártástól, és a végfelhasználók is sokkal inkább az egyedi igényeknek megfelelő termékekben gondolkodnak. A vásárlók olyan termékeket, szolgáltatásokat és élményeket szeretnének, amikben megvan az az extra „emberi érintés”, ami segíthet nekik abban, hogy kifejezzék magukat - vélik a dán robotgyártók.

Szerintük a vásárlók tehát nem csak tömeges testre szabást, hanem tömeges személyre szabást is várnak, ilyen például, ahogy manapság az autóvásárlás történik: a vásárló az interneten keresztül egyszerűen összeállít egy teljesen személyre szabott járművet, amilyenből nincs még egy ugyanolyan a vásárló környékén, városán vagy akár országán belül.

A robotok kiválóan képesek a szabványos termékek gyártására, szabványos rendszerek használatával, amelyek nagy sebességet és teljesítményt biztosítanak. Viszont ahhoz segítségre és irányításra van szükségük, hogy a termékek meg tudják kapni azt a pluszt, amitől egyedivé válhatnak. Ezért van szükség arra, hogy az emberi érintés újra részese legyen a gyártó, előkészítő és befejező folyamatok széles körének - véli az UR. 

A tökéletes ötvözet

Az ipar 5.0 lényegében a robotok képességeinek és az emberek szakértelmének ötvözete. Egy olyan folyamat, ahol egy kézműves, vagy más képzett emberi dolgozó egyedi, kognitív adottsága összekapcsolódik a robotok súlyemelő, állandó minőséget biztosító, valamint éjjel-nappal hibátlanul működőképes funkcióival. Az ipar 5.0 magába foglalja a modern gyártási folyamatokat érintő változásokat, valamint egyéb – kereskedelmi és nem kereskedelmi célú – folyamatok széles körét is, mind azzal a célkitűzéssel, hogy az ember és a robot egymással közösen, együttműködésben dolgozhasson – együttműködő robotokat (kobotokat) használva.