Maholnap a 3D-nyomtatású testrészek korszakába lépünk
Egy amerikai kutatócsapat újdonsült „bioprintere” már élő szövetek mesterséges előállítását is lehetővé teszi.

Hétfőn a Wake Forest Baptist Medical Center regeneratív gyógyászattal foglalkozó tudósai közzétettek egy tanulmányt, amely szerint a páciensek sérült vagy beteg szövetei akár nyomtatott, élő szöveti struktúrákkal is helyettesíthetőek.

Az elmúlt években több kutatócsoport és vállalat is komoly erőfeszítéseket tett használható, 3D-nyomtatású testrészek előállítására alkalmas módszerek kidolgozására.

A Nature Biotechnology nevű tudományos folyóiratban publikált dolgozat egy Integrated Tissue and Organ Printing System (Integrált Szövet- és Szervnyomtató Rendszer) nevű konstrukciót mutat be az olvasónak, amely biológiailag lebomló anyagokat és emberi sejteket tartalmazó géleket használ a szövetek elkészítéséhez.

A csapat 10 éven keresztül fejlesztette a metódust.

A nyomtató „bármilyen formájú, stabil, emberi léptékű szövetet létre tud hozni” – mondta egy közleményben Dr. Anthony Atala, a tanulmány vezető szerzője és a Wake Forest Regeneratív Gyógyászati Intézet igazgatója. – „További fejlesztéssel a technológiát potenciálisan sebészi implantációra alkalmas élő szövetek és szervi struktúrák kinyomtatására is fel lehetne használni” – tette hozzá a szakember.

A rendszer CT- és MRI-felvételeket alkalmazna, hogy a beültetett testrészek megfelelő alakúak és méretűek legyenek.

A szakemberek szavainak értelmében, miután a tesztek során kinyomtatott izomszövetet patkányokba ültették, az izom mind az állatok strukturális jellemzőinek megtartásához, mind pedig az idegek integrációjához kielégítően robusztusnak bizonyult.

A kutatócsoport projektjét az Armed Forces Institute of Regenerative Medicine (Fegyveres Erők Regeneratív Gyógyászati Intézete) finanszírozta, és a tudósok azt remélik, hogy a katonák harctéri sérüléseit rövidesen akár már bionyomtatású izmok, csontok és porcok beültetése segítségével is orvosolni lehet.