hero
GyártásTrend 2022. május 12. 05:33
Magyar-német vállalati együttműködésben készülhetnek intelligens transzformátorok
Intelligens transzformátorok fejlesztésére és gyártására együttműködési megállapodást kötött a Maschinenfabrik Reinhausen (MR) és a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a vállalati megállapodás magyar aláírója szerdán az MTI-vel.

A két vállalat abban bízik, hogy piacvezetők lehetnek a korszerű transzformátorok gyártásában, egyúttal fenntarthatóbbá tehetik a villamosenergia-ipart. Az MR hatékony automatizálási és digitalizálási megoldást biztosít a Ganz transzformátorai számára, fejlesztésüket beépítve követhetővé válik a berendezések állapota és működése. Az intelligens monitoringeszköz javítja a transzformátorok megbízhatóságát, növeli az élettartamukat, elkerülhetővé teszi a felesleges karbantartásokat - írták.

Forrás: Ganz

A Ganz egyre nagyobb keresletet lát a transzformátorok érzékelői iránt - indokolták az együttműködést. A német fél kiemelte, hogy az intelligens transzformátorok nemcsak a kritikus hálózati csomópontokban hasznosak, hanem a jövő hálózataiban is szerepet kaphatnak - tették hozzá.

Az intelligens transzformátorok fejlesztésének a célja, hogy fenntarthatóbbá tegyék a villamosenergia-ipart, valamint, hogy a 21. század által kínált digitális megoldások révén hatékonyabbá tegyék a transzformátorok piacát. Az együttműködési megállapodás értelmében a Ganz a jövőben a transzformátorok fejlesztése és gyártása során szorosan támaszkodik a Maschinenfabrik Reinhausen – a nagyteljesítményű transzformátorok vezérlése terén világpiaci vezető vállalat – ún. Intelligent Smart Module (ISM) digitalizációs platformjára. A monitoring rendszer lényege, hogy a beépítésével követhetővé válik a transzformátorok állapota és működése. Ezáltal növelhető a transzformátorok megbízhatósága és élettartama, valamint elkerülhetővé válnak a felesleges karbantartási munkálatok. A fejlesztés révén a Ganz a jövőben teljes felügyeleti rendszerrel ellátott transzformátorokat, valamint az ügyfél kérésének megfelelő egyedi felügyeleti eszközöket és a jövőbeni telepítéshez beépített érzékelőkkel ellátott transzformátorokat értékesít majd.

„A karbonsemleges működés és a digitalizáció egyre inkább teret nyer a villamosenergia-piacon, ezen belül pedig a transzformátorok gyártása során is. A megújuló energiaforrásokra való igény, az elöregedő infrastruktúra és az üzemeltetőkre nehezedő növekvő költségnyomás új megoldásokat igényel az eszközgazdálkodásban. Az új transzformátorok érzékelői és minősítőrendszerei iránt egyre nagyobb keresletet tapasztalunk, és ha a gyártók élvonalába akarunk tartozni, folyamatosan új fejlesztéseken kell dolgoznunk és új megoldásokat kell keresnünk. Középtávon nem csupán rendszerintegrátor szeretnénk lenni, hanem kiváló automatizálási és digitalizációs megoldást szeretnénk kínálni ügyfeleinknek – olyan, átfogó adat- és kommunikációs koncepcióval ellátott rendszert kínálva, amely a termikus modellezés, az aktívrész tervezés, az ügyfélfüggő alkalmazás és a környezeti hatások terén szerzett mélyreható szakértelmünkön alapul. Ehhez újfajta megközelítésre van szükség, ezért választottuk az MR ISM alapú ETOS rendszerét, amely nemcsak megfizethető, és megbízható, de stabil automatizálási és digitalizálási platformot is biztosít számunkra”– mondta el Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, miután nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat az eszközállományával együtt. A vállalat így több mint 15 év után újra magyar tulajdonba került. Az üzemben nagyfeszültségű villamos berendezéseket gyártanak, transzformátorokat, motorokat, generátorokat. 

A cég csaknem 300 munkavállalót foglalkoztat. Nyilvános beszámolójuk szerint tavaly 11,1 millió euró belföldi és 11,5 millió forint export árbevétellel (összesen csaknem 4 milliárd forint forgalommal) zártak. Az adózott eredmény meghaladta a 3 millió eurót (több mint 1 milliárd forint), noha 2020-ban még több mint 2,5 millió eurós veszteséggel zártak.

(forrás: MTI /Ganz)

A borítókép illusztráció, forrás: Ganz.