hero
GyártásTrend 2022. február 22. 15:08
Erőteljes növekedést tervez 2022-ben a transzformátorgyár
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. erőteljes növekedést tervez idén, a tavalyi 20 millió euró árbevétel két és félszeresét, mintegy 50 millió eurót szeretnének elérni új digitális termékek fejlesztésével, az exportvolumen bővülésével - közölte a társaság az MTI-vel.

Hangsúlyozták: céljuk a Ganz márka nemzetközi elismertségének megerősítése, és hogy Magyarország ismét a transzformátorgyártás globális élvonalába tartozzon. A növekedéshez szükséges stabil pénzügyi hátteret két hazai magántőkealap belépése is biztosítja, a Status Property Magántőkealap 49 százalékos, míg a Prime Property Magántőkealap 21 százalékos tulajdonrészt szerez a társaságot jelenleg 100 százalékban tulajdonló Barna Zsolt mellett. 

Forrás: Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

A 2020-ban alapított magyar vállalat még abban az évben sikeresen újraindította a termelést a korábbi indiai tulajdonos, a CG Electric alatt finanszírozási problémákkal küzdő tápiószelei gyárban. Azóta a régió egyik legjelentősebb munkaadójaként folyamatosan növelik a termelés volumenét, az exportot.     A társaság az újraindulás évében nem fogalmazott meg merev eredményelvárásokat a nyereségre vonatkozóan, 2022-ben azonban pozitív adózott eredménnyel számol.

Az MTI érdeklődésére a társaság közölte, hogy 300 főt foglalkoztatnak Budapesten, Szolnokon, Nagykátán, illetve a tápiószelei gyárban, a létszámbővítés pedig kiemelt cél idén. 

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2021-ben dán, román, spanyol, belga, francia, német, angol, orosz és szaúd-arábiai megrendelők részére exportált egyedi fejlesztésű berendezéseket. A termelés újraindítását követően a Ganz többek között Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fynnek szállított termékeket. Ezt követően a társaság a megújuló energiával foglalkozó spanyol óriásvállalat, az ACCIONA Energía számára gyártott le több mint kétmillió euró értékű transzformátort. 

A közleményben rámutattak arra, hogy a transzformátorgyártás évtizedekig keveset változott, ám a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés új kihívások elé állítja az iparágat, az energiapiac zöld fordulatában pedig meghatározó szerepe lehet a Ganz által gyártott környezetkímélő, észter alapú transzformátoroknak, és a vállalat által fejlesztett digitálismonitoring-megoldásnak.

(Forrás: MTI)