Lézer a felületkárosodás ellen
Napjaink egyik legkorszerűbb felületkezelési eljárása a lézeres hőkezelés, amellyel az anyagok, alkatrészek, eszközök hasznos élettartama jelentősen növelhető, vagy akár megsokszorozható.

Leginkább a felületen jelentkezik a legtöbb károsodási folyamat – mint például a kopás vagy a kifáradás –, ami egy gyártmány vagy alkatrész meghibásodásához vezet. A szerkezeti anyagok felületállapota ezért nagy jelentőséggel bír, hiszen a mechanikai terhelésen túl különféle környezeti hatások is érik.

Összetett szerkezet érhető el: szívós mag és kemény felület

A fémmegmunkáló szerszámoknál alapvető igény a felületek nagy kopásállósága, a turbinalapátoknál pedig egyszersmind szükséges a hő-, korrózió- és erózióálló tulajdonság, míg a csapágyanyagnál az alacsony súrlódási együttható számít. Ezeknek a felületeknek olyan összetett és speciális tulajdonságokkal kell rendelkezniük, amelyek jelentősen mérséklik az elhasználódást.

Bonyolult geometriájú alkatrész könnyen felületkezelhető lézerrel

A kész alkotóelemek és tartozékok keménysége, valamint kopásállósága nagymértékben megváltoztathatók a különböző felületkezelési technológiákkal. Mindazonáltal, ha egy alkatrész felületén csak ott hozzuk létre az elvárt tulajdonságokat, ahol éppen szükséges, jelentősen csökkenthetjük a költségeket.

Csak a felületen történik beavatkozás és nagy pontossággal alkalmazható

A fő anyagmegmunkálási módok szinte mindegyike megoldható lézeres technológia alkalmazásával, ezáltal olyan új tulajdonságok hozhatók létre, melyekkel az anyagok, alkatrészek, eszközök hasznos élettartama növelhető, bizonyos esetekben megsokszorozható, kifejezetten akkor, ha az adott gyártási folyamat hagyományos technológiával nem, illetve nem olyan pontossággal valósítható meg, vagy kis darabszámnál nem is érdemes alkalmazni.

Nagy felületen is hatékonyan alkalmazható

Mikor érdemes bevetni?

Egyik jellemzője a rendkívül nagy intenzitású és jól lokalizálható energia beviteli lehetőség, melynek köszönhetően nem áll fenn a kész munkadarab vetemedésének veszélye, ezáltal nincs szükség utólagos megmunkálására. A többi felületkezeléshez képest szintén fontos különbség, hogy a lézeres edzés csak a felületet melegíti, nem az egész anyagot, a hűtést pedig legtöbbször nem a külső közeg, hanem magának az anyagnak a fel nem hevített része biztosítja hőelvonással, anyagon belüli hővezetés révén. Nagyméretű vagy bonyolult, robottal bejárható felületű, de nem felmelegíthető tárgyaknál pedig az egyetlen megoldás.

A robotkarnak köszönhetően nincs elérhetetlen felület

Innovatív hegesztési eljárások

A lézertechnológiával megvalósítható az úgynevezett javító-feltöltő hegesztés is, mely megkopott alkatrészek, defekt, mechanikai sérülés, hiba, repedés, törés, erózió miatt, vagy alulmunkált munkadarabnál kialakult anyaghiány feltöltésére alkalmas, többek között tengelyek, csapágyhelyek, öntőformák hiányzó részeinek helyreállításában, nagyértékű alkatrészek kis kiterjedésű anyaghiányának pótlására.

Igazi 3D nyomtatás, fémmel!

Mikroötvözés

A hőkezelő lézerrel nem csak az anyag felületének keménysége módosítható, hanem az egymással nem elegyedő alkotók összeépítésének sincs akadálya. A folyamat nem eredményez felületnövekedést, hanem az átolvasztás révén olyan felületi ötvözetréteg alakul ki, ami a tömbi anyagtól eltérő fizikai, kémiai, illetve mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Innovatív hegesztési eljárások

Hőkezelés külső szakértővel

A lézeres hőkezelés végzésére alkalmas gép beszerzése nem csak drága, hanem egyben hosszadalmas folyamat is, mindazonáltal amellett, hogy eszközigényes tevékenység, magasfokú szakmai kompetenciát is igényel, ami akár a főtevékenység végzésének kárára is mehet. Mivel adott mélységben és szélességben alkalmazható, ez programozási szükséglettel jár, amihez beállási illetve felkészülési idő szükséges. Ezen felül új alkalmazásokra előzetes laborvizsgálati technológiai ellenőrzés is célszerű.

Robotkar és lézertüskevég, amellyel a lézeres hőkezelést és felhegesztést, a kemény anyagos felhegesztést és különleges bevonatok képzését végzik

Bővebb információ: www.bubenlaser.com