hero
Közösen fejleszt szilárdtest-akkumulátort a NASA és a Nissan
Az együttműködés egyik legfontosabb törekvése, hogy az új modellekből kiiktassa a ritka és költséges fémkomponenseket.

Speciális szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztése céljából fogott össze a Nissan és a NASA. Az együttműködés olyan, merev elektrolittal rendelkező EV-elemek létrehozását célozza meg, amelyekből a költséges, ritka és gyakran ellentmondásos humanitárius körülmények között kitermelt fémek (nikkel. kobalt) egyszer s mindenkorra száműzhetők lesznek.

Mindehhez a partnerek állítólag a számítógépes anyagtudomány viszonylag friss eszközét fogják igénybe venni. Ez a diszciplína szuperkomputereken létrehozott, virtuális modellek segítségével próbálja megjósolni, hogy a különböző anyagkombinációk a valóságban mennyire lennének alkalmasak egy bizonyos feladatra, és így nem kell külön költséges „boszorkánykonyhát” fenntartani a kísérletezgetéshez.

Mind ezzel együtt a Nissan 2024-ben egy korlátozott méretű kísérleti üzemet is be kíván izzítani, hogy az egyes verziók sorozatgyártásában esetlegesen felmerülő buktatókat még idejekorán be lehessen azonosítani. Ha minden jól megy, a NASA-val közösen megtervezett szilárdtest-akkumulátorok az autógyártó járműveiben már akár 2028-ban felbukkanhatnak.

A borítókép forrása:  Nissan

(Forrás: Ars Technica)