Környezettudatos kapcsolódás az új generációhoz
A világ egyetemistái között időről időre megrendezik a Solar Decathlont, azt a tízpróbát, amely során megújuló energiaforrások és innovatív környezettudatos technológiák alkalmazásával, különféle építészeti megoldásokkal versenyeznek a résztvevők. A Still tíz darab elektromos targoncával támogatta a versenyző csapatokat.

A Still azért csatlakozott támogatóként a 2019-es szolár építészeti versenyhez, mert ezzel is szeretné kifejezni, hogy egyrészt kiáll a környezettudatos tevékenységek és a környezettudatos erőforrások használata mellett, illetve minden lehetséges módon ösztönözni akarja a fiatalokat az innovatív, új technológiák fejlesztésére.

Szolárfalu-építés elektromos targoncákkal

A verseny során a világ különböző pontjairól érkezett egyetemista csapatok napenergiával működő passzív házakat építenek fel, melyek mintául szolgálnak a közeljövő épülettípusainak. A szentendrei építészeti küzdelemben tíz csapat vesz részt. Három spanyol csapat, amelyek Sevillából, Valenciából és Katalóniából érkeztek, valamint egy csapat Franciaországból, Hollandiából, Romániából, Belgiumból és a távoli Thaiföldről.

A két magyar csapat közül a SOMEshine Team magyarországi és algériai egyetemistákból szerveződött, míg a KOEB csapata a BME-t képviseli. A változatos helyszíneken, tájegységeken, ökológiai és gazdasági adottságok között szocializálódott csapatok a környezettudatos, energiahatékony innovációk számos formáját be tudták mutatni. A szentendrei ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) ipari parkjában felépített szolárfalu környezettudatos házait 2019. szeptember végéig lehet megnézni.

Szentendre, Dózsa György út 26-ban lehet megnézni a SDE 2019-re felépült házakat

Kapcsolatba lépni a következő generációval

A környezeti fenntarthatóságot előtérbe helyező házakba olyan megoldásokat építettek be a csapatok – akár a hazai versenyzők is –, mint az energiafogyasztás és a tárolás automatizálása. Az építészeti újítások mellett a fenntarthatóság három pillére is hangsúlyos a versenyen. Vagyis a környezetre, a társadalomra és a gazdaságra nézve is optimális megoldásokat mutatnak be a csapatok. A Still anyavállalata a Kion csoport is ösztönzi a különféle kultúrák és szemléletmódok közötti együttműködést digitális campusával és startup inkubációs programjaival, mellyel igyekszik támogatni a következő generáció érvényesülését. Hasonlóképp a szentendrei Solar Decathlon is közelebb hozta egymáshoz az eltérő kultúrákat, nemcsak a zöld gondolkodás tekintetében, hanem abban is, hogy miként lehet költséghatékonyan és pozitív társadalmi szemléletformálással építkezni. Kiváló példa erre a Thaiföldről érkezett építészcsapat, amely különleges anyaghasználatát mutatta be a verseny résztvevőinek.

A Solar Decathlon főbb célkitűzései megegyeznek a Still céljaival. A vállalat szerint is fontos megmutatni, hogyan lehet az egyre növekvő energiaszükségletünket megfelelően biztosítani innovatív technológiákkal, illetve az új eljárásokat miként lehet integrálni, megfizethető megoldásokká tenni. A verseny ösztönzi a szakma és a piaci szereplők közös célkitűzéseit, valamint a környezettudatosabb építészetet és a fenntartható fejlődést.

Nyár elején, így épültek a a Solar Decathlon verseny házai

A Solar Decathlon csapatainak – a viszonylag hosszú, egy-másfél éves tervezést követően – tizennégy napjuk volt arra, hogy az előre gyártott és a helyszínre szállított elemekből felépítsék a megtervezett lakóépületeket. A verseny július végéig tart, és a megmérettetés időtartama alatt a csapatok a mindennapi életet modellezik. A házak voltaképp kulcsrakészek, alkalmasak akár az azonnali beköltözésre, mert a verseny zsűrizése a mindennapi életvitel során jelentkező energiahasználatot is méri a szakértőkből álló értékelőbizottság.

Zöld épületek

A versenymunkákat tíz szempont alapján értékeli a zsűri. Ezek a következők: építészeti, mérnöki tervezés, kivitelezés, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, városszövetbe történő integráció és hozzáadott érték, innováció és életképesség, újrahasznosítás és fenntarthatóság, komfortfeltételek, lakóház-funkcionalitás, valamint az energiamérleg. Ha nem is ilyen pontos mérési paraméterek szerint, a Stillnél kiemelt figyelmet fordítanak a raktározás területén a zöldtechnológiák alkalmazására. A vállalat arra törekszik, hogy a tárolás és raktározás (az intralogisztika) is környezetbarát megoldásokkal történjen. A környezettudatos gondolkodás és cselekvés növeli a hatékonyságot, alacsonyan tartja a költségeket, valamint energiát takarít meg. 

Süle-Szigeti Attila – a Still marketingvezetője

Still és a Solar Decathlon 

Az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala hívta életre a Solar Decathlon versenyt 2002-ben. A tíz különböző versenyszámból álló, egyetemi csapatok között zajló versengés célja, hogy megújuló energiával működő, hatékony és innovatív épületeket építsenek fel a rendelkezésükre álló két hétben. Természetesen több hónapos – bizonyos esetekben akár kétéves – előkészület után képesek a csapatok a Magyarországra szállított modulokból összeállítani a mintaházakat. A nyertesek azok a csapatok lesznek, amelyek a legjobban ötvözik az építészeti és mérnöki kiválóságot az innovációval, a piaci potenciállal, az épület hatékonyságával és az intelligens energiafelhasználással vagy akár energiatermeléssel.

Solar Decathlon projekt célja – a rendkívül színvonalas verseny támogatása mellett – a nagyobb energiatudatosság megteremtése a különböző társadalmi csoportok szintjén. Legyen szó az általános iskolai diákok és az egyetemi hallgatók, illetve a tanárok és oktatók képzéséről vagy akár az üzleti, a kormányzati és a közösségi vezetők szemléletformálásáról. A projekt szoros együttműködést ápol energiaipari vállalatokkal, ügynökségekkel és társadalmi szervezetekkel is. Ennek során látványos eredményt biztosító energiamegtakarítási programokat juttat el az oktatási intézményekhez, különös tekintettel a tanárok szakmai fejlődésére, a naprakész és kiegyensúlyozott tananyagokra, illetve a teljes körű oktatási programokra.

A környezettudatos technológiák, a tiszta, megújuló energia használata kiemelt jelentőséggel bír a Still márka számára is. A vállalat fontosnak érzi, hogy erőteljes üzenetet küldjön a hazai közösségek felé: környezetünk megóvása mindannyiunk ügye. Európa számos országában az elektromos targoncák száma jelentősen magasabb a dízeltargoncákénál. Ezzel szemben Magyarországon éppen fordított a helyzet: az eladott dízeltargoncák száma növekszik. A Still célja, hogy megfordítsa ezt a tendenciát, közös társadalmi érdeknek tartja ugyanis, hogy a megújuló energiaforrások és környezettudatos technológiák széles körben elterjedjenek. Ráadásul mindez jelentős megtakarítással is jár a gazdasági társaságok számára – mondta el Süle-Szigeti Attila a vállalat marketingvezetője.

A Solar Decathlon Europe 2019 során felépített házak szeptember 29-ig tekinthetők meg az ÉMI Kft. területén, Szentendrén.