Környezetbarát kapcsolóberendezés a Schneider Electrictől
Erősen üvegházhatású gáz helyett tiszta levegőt használ a Schneider Electric legújabb középfeszültségű kapcsolóberendezése. A zöld fordulat ezúttal költségcsökkenéssel és funkcióbővüléssel is jár.

Nem látványosak, nem különlegesek, mégis nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a villamos elosztóhálózatokban a középfeszültségű kapcsolóberendezések. Megtalálhatók a lakókörzetekben, a nagy középületeknél vagy éppen az ipari létesítményekben. Napjainkban is több tízmillió működik belőlük világszerte, de a villamosenergia-igény folyamatos növekedése, valamint a decentralizált termelés terjedése exponenciálisan növeli az ilyen kompakt, középfeszültségű berendezések számát.

Kevéssé közismert, de ezek a kapcsolóberendezések komoly környezeti kockázatot rejtenek. Túlnyomó többségük egy speciális gázt, a kén-hexafluoridot (SF6) használja, amely kiválóan szigetel, jó hővezető, nem korrodál, nem tűzveszélyes, és tiszta formájában egyáltalán nem mérgező. Cserébe viszont az egyik legerősebb üvegházhatású gáznak mondható: ebből a szempontból 23 500-szor károsabb a szén-dioxidnál.

Megszokott működés, új funkciók

A kén-hexafluorid gáz kiváltása ezért régóta a fejlesztések homlokterében van. A Schneider Electric pedig előállt a végső megoldással: a létező legkörnyezetbarátabb gázzal, a tiszta levegővel töltik fel középfeszültségű kapcsolóberendezéseiket. Az új, 24 kV feszültségszintig alkalmazható SM AirSeT berendezés a sűrített és tisztított levegőn kívül a saját fejlesztésű technológiát alkalmazza működéséhez.

A berendezés kialakítása és csatlakozási pontjai azonosak a már hosszú távon bizonyított SM6 berendezéssel, vagyis egyszerűen megoldható az átállás a környezetbarát technológiára, és működése is megegyezik az elődjével. Ennek köszönhetően a karbantartó szakemberek meglévő ismereteikre támaszkodva könnyedén boldogulnak az SM AirSeT berendezésekkel.

Az SM AirSeT nem csak a környezetvédelem terén gondol a jövőre. A beépített okosszenzorokon keresztül vezeték nélkül is megvalósítható az állapotfelügyelet, a begyűjtött adatok révén pedig lehetővé válik a jövő igényeit is kielégíteni képes okoshálózatok kiépítése.

Nyugodtabb, zöld jövő

A kén-hexafluorid-mentes SM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezések alkalmazása több területen is költségmegtakarítást jelenthet üzemeltetőinek. A használat során nem veszélyes a gáz esetleges szivárgása, a berendezés élettartamának végén pedig elkerülhető az újrahasznosítással járó procedúra. Utóbbi költsége – ha kellő gondossággal és alapossággal végzik – a berendezés árának 20 százalékát is elérheti, hiszen a veszélyes anyagot ki kell nyerni, meg kell tisztítani és újra fel kell dolgozni.

A tiszta levegőt használó kapcsolóberendezésekkel a környezetvédelmi szabályozások további szigorodásától sem kell félni. A kén-hexafluorid használatát – hasonlóan más, fluoridtartalmú gázokhoz – az Európai Unió már 2014-ben erősen korlátozta, csupán a villamosenergia-szektor kapott felmentést éppen azért, mert nem volt egyéb alternatíva. Most már választhatunk más megoldást, így nem zárható ki a további korlátozó intézkedések bevezetése sem.

A tiszta levegővel és az SVI™-technológiával működő, kén-hexafluorid-mentes kapcsolóberendezéseket választó vállalatok nem csupán egy megbízható, sokszorosan bizonyított teljesítményű és megbízhatóságú eszközhöz jutnak, hanem felkészítik magukat a jövőre, hozzájárulnak a zöldebb villamosenergia-felhasználáshoz, és a szabályozások szigorodása miatt sem kell aggódniuk.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend magazin novemberi lapszámában jelent meg.