Technológia a fenntartható jövőért
A környezet jövője számára egyre fontosabb, hogy a világ növekvő energiaigényét fenntartható módon, minél kevesebb szennyezéssel elégítsük ki. Ehhez nélkülözhetetlen a megújuló energiaforrások használata, illetve a felesleges fogyasztás, a pazarlás mérséklése – de a szállító infrastruktúrának is meg kell újulnia. A Schneider Electric megmutatta, hogyan lehet környezetbarát berendezésekkel ellátni az elosztóhálózatokat úgy, hogy azzal mindenki jól járjon.

Amikor „zöld energiáról” beszélünk, a legtöbb figyelem a villamos energia életciklusának két végpontjára, az előállításra és a fogyasztásra irányul. Ami a kettő között, az elosztóhálózatokban történik, arról már sokkal kevesebb szó esik. Ennek oka talán abban keresendő, hogy a laikus közvélemény számára az elosztóhálózatok működése sokkal kevésbé érthető. Pedig ott is óriási tartalékok rejtőznek a környezetet kevésbé terhelő kialakítást illetően.

Vegyük például a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben használt kénhexafluoridot (SF6). Jó hővezető, nem korrodál, nem mérgező, nem tűzveszélyes, ezért két alapvető feladatra alkalmazzák ezekben a berendezésekben: egyrészt általános szigetelésre (merthogy a kénhexafluorid kiváló áramszigetelő képességgel is rendelkezik), másrészt a kapcsolásoknál keletkező villamos ív oltására. Sajnálatos módon azonban a kénhexafluorid az egyik legjelentősebb üvegházhatású gáz: 1 kilogramm kénhexafluorid több mint 23 tonna szén-dioxid környezetromboló hatásával bír. Márpedig jelenleg a világon mintegy 30 millió középfeszültségű kapcsolóberendezés rejt átlagosan 1 kilogramm kénhexafluoridot. Minden szabályozás ellenére évente mintegy 9 ezer tonna kénhexafluorid gáz kerül a légkörbe, jelentősen hozzájárulva ezzel a globális felmelegedéshez.

A kénhexafluorid alkalmazását a legtöbb területen már betiltották, de a villamosenergia-ipar eddig felmentést kapott. Vagyis a berendezések gyártóit, illetve azok felhasználóit (az áramszolgáltatókat, hálózatüzemeltetőket, ipari létesítményeket) egyelőre semmi nem kötelezi a készülékek cseréjére. Ugyanakkor a környezettudatosságot előtérbe helyező, a karbonlábnyomuk csökkentését vállaló cégek számára ez is egy lehetőség, hogy közelebb kerüljenek a klímaváltozással kapcsolatos vállalásaik eléréséhez.

Most pedig már alternatíva is rendelkezésre áll a kénhexafluorid gáz helyett. A Schneider Electric új AirSeT berendezései a létező legkörnyezetbarátabb gázt, a levegőt alkalmazzák: tisztított, sűrített levegőt töltenek a készülékbe. Ezt egészíti ki a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott Sönt Vákuum Megszakító (SVI) technológia. A kettő együtt olyan tulajdonságokat biztosít, amelyek egyenértékűek, sőt, számos tekintetben korszerűbbek, mint amelyeket a hagyományos berendezések kínálnak.

Bármennyire is új a technológia, az átállás zökkenőmentesen megvalósítható, hiszen az SM AirSeT kialakítása megegyezik az elődjével, így egyszerűen cserélhető, de koncepciójában az RM AirSeT sem sokban különbözik a korábban kénhexafluorid gázzal töltött RM6 körhálózati berendezéstől. Az új megoldások üzemeltetési szempontból sem térnek el elődeiktől, így a hálózat karbantartását végző szakembereknek nem kell új módszereket elsajátítaniuk, ez csökkenti a hibák és az esetleges balesetek számát.

A Schneider Electric új kapcsolóberendezése azonban nem csak műszaki előnyöket kínál. Veszélyes anyagnak minősülő gáz híján jelentősen csökkenthetőek a karbantartási és az elbontást követő újrahasznosítási költségek. Az is biztos, hogy a tiszta környezeti levegős technológiára semmilyen jövőbeni szabályozás, korlátozás nem vonatkozik majd, így a befektetés biztonságban lesz. Az új megoldásoknak köszönhetően az új, kénhexafluorid-mentes technológiákat használó vállalatok nagy lépést tehetnek a karbonsemleges energiaellátás felé és egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséért.

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.