Kína megoldása az űrszemét felszámolására
Az apparátus éppen a hulladékok felhabzsolása révén nyert energiától hajtva lenne képes felhabzsolni a hulladékokat.

Az űrszemét eltakarítására kiötlött technológiák megvalósítását a meghajtást övező aggodalmak gyakran hátráltatják. Egy kínai cég úgy hidalná át a problémát, hogy a kozmikus hulladékot hasznosítható plazmatikus üzemanyaggá konvertálná.

A Föld körül egyre égetőbb lenne az űrszemét eltávolítása, mivel mind több nemzet indít expedíciót a világűrbe. Éppen ezekből a kirándulásokból marad vissza az a töménytelen szemét, amely komoly fenyegetést jelent az éterbe kilőtt űrhajókra. Ezek száma ma már több mint 500 ezer, és a NASA szerint a sebességük elérheti akár a 28 000 kilométer per órát is. Kínai tudósok most állítólag a hulladék felszámolására alkalmas, robotikus űrtechnológia kifejlesztésével igyekeznek megbirkózni a kihívással.

A pekingi Tsinghua Egyetem kutatói egy olyan gépezet tervezési koncepciójával rukkoltak elő, amely éppen az űrszemét felhabzsolása révén állítaná elő az őt meghajtó energiát. A koncepcióban felvázolt masina lézeres technológiával emésztené meg véleményes zamatú táplálékát. A módszer először finom porrá őrölné a bekebelezett objektumokat, majd pedig éppen e por felhevítésével állítaná elő az üzemanyagot.

Az eliminálást célzó, preferált megoldásként a szakemberek jelenleg lézer-ablációval igyekeznek eltüntetni a kozmikus törmeléket. A gond ezzel a módszerrel annyi, hogy egyszerűen képtelen „kezelésbe venni” a 10 cm-nél kisebb darabokat. Ez az a terület, ahol a kínai „űrporszívó” megmutathatja a képességeit. A lézertechnológia olyan oldalát mutathatja meg, amellyel talán ismét makulátlan hellyé tehetjük a világűr Föld-közeli környékét.