Kína űrhajót küld a Hold sötét oldalára
A két éven belül elindítandó Chang’e 4 nevű jármű felépítése a 2013-ban fellőtt elődjét idézheti emlékezetünkbe.

Amint arról a Reuters beszámol, Kína 2018-ban leszálló egységet kíván küldeni a Hold távolabbi oldalára. Az ország előzőleg még 2020-ra „lőtte be” a küldetés kivitelezését.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy egy űrjármű betekintést nyer az égitest sötétebbik felére, ám ezen a területen még nem landolt ember alkotta szerkezet.

2013-ban, 37 év után Kína Chang’e-3 nevű leszálló egysége és Yutunak keresztelt rovere voltak az első űrjárművek, amelyek tiszteletüket tették a Hold felszínén. A jelek szerint a két eszköz még mindig működik, de csak korlátozott mértékben tudják ellátni feladataikat. A Yutu már az első napokban elvesztette mobilitását, és az elmúlt két évben a Holdon uralkodó fagyos körülmények is alaposan megtépázhatták az eszközöket. A küldetés mindamellett tudományos eredményeket is fel tudott mutatni, hiszen nemrég egy újfajta holdkőzet felfedezését jelentették be a kínai szakemberek.

A Chang’e 4 az elődjénél több hasznos terhet készül átcipelni a bolygónk körül keringő égitestre. Az űrhajó részét képező leszálló egység és rover feladata a „sötét oldal” geológiai szempontú tanulmányozása lesz.

A távolabbi térfélre tervezett missziók teljesítése nehezebb, mivel itt az időjárási viszonyok zordabbak, és a Föld felől indított rádióhullámok sem tudják közvetlenül megközelíteni a vidéket. Az ilyen jelek fogadásához relé műholdak beiktatására lenne szükség, amelyekről „visszapattanhat” a Földről küldött információ hűséges kísérőnk túlsó oldalára.