Kik kapták idén a piros pontot?
Hatvanéves a Red Dot Design Award, a világ legnagyobb és leghíresebb formatervezési versenye. A terméktervezési díj legfrissebb győztesei közül mutatunk be néhányat, elsősorban ipari területről.

A „piros pont” megkülönböztető jelzés eredete 1955-re nyúlik vissza, amikor első alkalommal ítélte oda az alapító Észak-rajna-vesztfáliai Dizájnközpont (Design Zentrum Nordrhein Westfalen) a termékdizájn-kitüntetéseit. Azóta két másik alapkategóriával is bővült a díjazottak köre. A kommunikációs dizájnok versenyében 1993 óta adják ki a Red Dot Awardot, a dizájnkoncepciók közül pedig 2005 óta díjazzák azokat a dizájn-, ötlet- és vízióterveket, amelyek újak, kreatívak és izgalmasak. A vállalati dizájn, interaktív média vagy zenei dizájn témában 2008 óta dizájnügynökségek is kaphatnak díjat.

A termékek formatervezését honoráló kiírásban a dizájncsapat díját 1991 óta osztják ki. Ezt azok a csapatok kapják, amelyek következetesen hatással voltak a nemzetközi piacokra. A vetélkedés rangját jól mutatja, hogy a díjazottak között olyan nevek szerepelnek, mint a Siemens (1995), az Apple Computers (2001), a BMW Group (2007), a Bose Design Center (2008) vagy az Opel (2008 és 2010).

Az innovatív pályamunkákkal 18 kategória valamelyikében lehet indulni, a résztvevők száma évről évre fokozatosan növekszik, ebben az évben megközelítette az ötezret, és 56 országból érkeztek nevezések. Az idei díjkiosztó gálára június 29-én került sor Essenben.

Fődíjasok a mobil ipari röntgenek

A dán Yxlon cég Smart Evo-sorozatába tartozó mobil röntgenek a legfrissebb, 2015-ös Red Dot Award kiírásban elnyerték a legjobbak legjobbjainak járó ipari terméktervezési fődíjat. A roncsolásmentes anyagvizsgálat berendezéscsaládja 38 tagú nemzetközi zsűri előtt igazolta kiváló teljesítményét. Az összesen mintegy 1900 résztvevőtől érkezett 4928 pályázat közül a koppenhágai Yxlon új termékcsaládja nyolcvan másik nevezéssel emelkedett ki a legjobban, így kapta meg a csúcsminőség és az innovatív terméktervezés elismeréseként a Best of the Best fődíjat. A Harrit & Sørensen ipari tervezőcsapattal való együttműködés a dizájnt és a funkcionalitást új szintre emelte az amúgy konzervatív iparágban. Segítségükkel sikerült tökéletesen egyesíteni a legjobban működő terméket a legkiválóbb ipari dizájnnal.

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a roncsolásmentes anyagvizsgálat iránt, hiszen a nyílt terepektől a csővezetékekig egyszerűen elvégezhető napi ellenőrzések hozzájárulnak környezetünk biztonságához. A mobilröntgen-technológia utóbbi években tapasztalható egyik legnagyobb előrelépését jelentik a Smart Evo-sorozat berendezései. A minőségi alkotóelemekből épített ipari röntgenek a legszélsőségesebb környezeti feltételek mellett is alkalmazhatók. A rendszer diagnosztikai röntgenkészüléket egyesít egyszerű kezelhetőséggel, intelligens, nagy teljesítményű megoldásokkal. 

A röntgensugaras technológia az összes roncsolásmentes anyagvizsgálati módszer közül a legjobb képi eredményt adja. A legfőbb kihívás a mobil készülékekkel szemben, hogy elég kicsinek kell lenniük ahhoz, hogy terepen is könnyen, kézzel kezelhetők legyenek, ugyanakkor képesnek kell lenniük áthatolni az anyagokon még tekintélyes vastagság esetén is. Ezeknek a feltételeknek sikerült a Smart Evo-sorozattal megfelelni.

Négy gép is a győztesek között

Idén aratott a gépgyártó Trumpf, hiszen az 5000-es sorozatának mindjárt négy gépe is elnyerte a piros ponttal szimbolizált díjat, nem mellesleg a szintén nemzetközileg is magasan jegyzett iF Design Award 2015 formatervezési kitüntetés mellett. Az intelligensen egyszerűség, az időtállóság és a következetesen szisztematikus kidolgozás győzte meg a zsűrit arról, hogy odaítélje a Red Dot 2015 címet a Trumpf új gépdizájnjának. Kitüntetett lett a TruLaser 5030 fiber 2D-s lézervágó, a TruPunch 5000 stancológép, a TruLaser Tube 5000 lézeres csővágó és a TruBend 5130 hajlítógép. Dina Gallo dizájnmenedzser szerint az örök érvényű szögletes formanyelv a gépek időtállóságát hangsúlyozza.

Hordozható háromdimenziós szkennerek

A hordozható háromdimenziós mérési megoldásairól ismert, kanadai székhelyű Creaform két kézi 3D-s szkennere is megkapta a Red Dot díjat az idei kiírásban. A népszerű HandyScan 300 és 700 típusjelzésű lézerszkennereket úgy optimalizálták, hogy egyaránt megfeleljenek a terméktervezők és a gyártási környezetben, így sokszor mostoha körülmények között dolgozó vizsgálómérnökök igényeinek.

A szkennerekkel nagy pontosságú és felbontású térbeli leképezések állíthatók elő minden eddiginél rövidebb idő alatt. Az 1 kg alatti tömegű, így valóban könnyen hordozható eszközök felhasználóbarát tulajdonságához nagyban hozzájárul a formatervezési elismerést nyert dizájn.

RFID író-olvasó fej

Az idei kiírásban Red Dot ipari formatervezési díjjal tüntették ki a Balluff BIS VM típusú RFID író-olvasó fejét is. A nemzetközi zsűrit a jól sikerült formanyelven történt minőségi kialakítás győzte meg. Az új író-olvasó fejet anyagmozgató rendszerekbe építik, amelyek feladata egy adott terméknek a megfelelő időben a megfelelő helyre történő továbbítása. Ezt segítik az RFID-rendszerek azzal, hogy üzem közben képesek a termelési folyamatokról gyorsan, pontosan adatokat gyűjteni. A BIS VM író-olvasó fejet úgy tervezték, hogy nincs szükség hozzá külön tartóra, hanem közvetlenül fémelemekre szerelhető. Mostoha környezeti feltételek mellett is alkalmazható, hiszen IP 67-es védettségű fémtokozásban helyezték el. A közvetlenül a berendezésen való ellenőrzésére minden szögből jól látható LED-ek szolgálnak.

Okostelefon, amely szembemegy a trendekkel

Ez a példa ugyan nem ipari területről származik, de a mérnöki világhoz mégiscsak közel állhat: az érintőbillentyűzetes okostelefonok korában nyerhetett Red Dot 2015 formatervezési díjat, mégpedig a legjobbak legjobbjainak járót a BlackBerry Passport készüléke. A kitüntető cím odaítélésében jelentősen nyomott a latba a nagy érintőképernyő, illetve a kanadai gyártó ma már ikonikusnak számító „valódi” billentyűzete. Az utóbbi újabb szintre lépett a Passport esetében. A fizikai nyomógombok az eddiginél jobb billentyűzési pontosságot kínálnak, ennek ellenére nagyobb helyet engednek a képernyőnek. A billentyűzet érintésérzékeny, vezérlésre és például webböngészéskor görgetésre is alkalmas.