Kifinomult tapintású robotokat alkottak
A gépek az érintési memóriájukban tárolt információk alapján azonosítják a felmarkolt tárgyakat.

Ahhoz, hogy a gépek felismerjék és így a megfelelő módon ragadják meg az eléjük helyezett objektumokat, bonyolult programozásra és magas számítási teljesítményre van szükség.

Xiaodong Csen és kollégái az emberi bőr ihlette és a taktilis információk tárolására alkalmas, rugalmas érintő szenzort fejlesztettek ki a szingapúri Nanjang Műszaki Egyetemen. Az érzékelők az emberek tapintási memóriájához hasonlóan működnek, amely az inger megszűnése után az agyban képes elraktározni a stimulus alatt tapasztalt benyomásokat. 

Csen szerint a szenzorok archiválhatnák az információkat, amivel segíthetnének a robotoknak felismerni a környezetüket, hogy így a felnyalábolandó objektumok szerint hangolhassák szorításuk erősségét. A gyümölcsök esetében például igen fontos lehet ez a képesség.

A szenzorok egy nyomásra érzékeny réteget tartalmaznak, amely detektálja az erő kifejtésére jelentkező változásokat az elektromos ellenállásban. Ez alatt a réteg alatt egy vékonyfilmes memóriaeszköz helyezkedik el, amely rögzíti a változásokat, hogy aztán digitális impressziókká alakítsa az egyes terheléseket. Az érzékelők állítólag egy hétig képesek megőrizni az adatokat, ám ezeket feszültség alkalmazásával idő előtt is el lehet távolítani.

A linzi Johannes Kepler Egyetem munkatársa, Siegfried Bauer lát fantáziát a dologban. – „Érdekes lenne ismerni a komplex alakú tárgyak felmarkolásánál a rájuk gyakorolt erő nagyságát” – mondta. – „Gondoljunk csak az eperhez hasonló puha tárgyakra, ahol különösen fontos tisztában lenni a robotikus megfogók érintési erejével.”