Az automatizált orosz tank bombává alakul
A talajszinten közlekedő automatizált hadi járművek még meglehetősen ritka jelenségnek számítanak a harcmezőkön.

Minthogy a háborúk emberi indíttatásúak, többségükben óhatatlanul elérkezik a pillanat, amikor már gyalogosokat is be kell vetni a harcmezőn. Már nagyon közel az idő, amikor az emberek robotokkal karöltve fognak részt venni az ütközetekben. A távirányítású harckocsik jókora tehertől szabadíthatják meg a katonákat.  

A felfegyverzett orosz Nerekhta nevű robot például egyenesen tüzet fog nyitni a rosszakarókra. Az ágyút messziről vezérlik, a célzást egy ember végzi el.

Russia War Robot - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

A robot egyik új verziója egy egyszer használatos bombává vedlik át.

Ez a változat körülbelül 272 kilogramm tömegű, egy méter hosszú, elektromos meghajtású, nagyjából 11 kilométer per óra végsebességű, és több száz font (1 font = kb. 0.45 kg) robbanóanyagot tud elcipelni a hátán.

Russia War Robot - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

Az Army Recognitionon leírtak szerint:

„A robot irányító rendszerének működési elve meglehetősen egyszerű. Az ütközetek előtt a csata helyszínének térképét és az eliminálandó objektumok koordinátáit feltöltik a harceszköz memóriájába. A viadal alatt a kommandósoknak a vezérlőkonzolon csak be kell nyomni egy gombot, hogy kiválasszanak egyet az előre betáplált célok közül. Miután megkapta a rádióparancsot, a Nerekhta önállóan odamegy az objektumhoz és megsemmisíti azt."

A robot tehát lényegében egy talajmenti cirkálórakétává válik, amely önállóan közelíti meg az előre beléprogramozott célpontot. Ez nyilvánvalóan nem egy új típusú autonómia, de a szárazföldi hadi járműveknél mindmáig meglehetősen ritka megoldás.