Kész a Tesla óriási akkumulátoros tartalékrendszere
Elon Musk a beruházás gyors megvalósulásával 50 millió dollárt spórolt meg magának.

Elon Musk ígéretéhez hűen a Tesla Dél-Ausztráliában száz nap alatt megépítette 100 megawattos Powerpack akkumulátoros tartalékrendszerét. Ez annyit jelent, hogy az általa kötött fogadás szerint nem kizárólag ő állja a projekt nagyjából 50 millió dolláros cechét.

Ami még fontosabb, a beruházás révén mintegy 30 000, a Hornsdale Szélerőműpark által „üzemeltetett” háztartásnak szélcsend esetén sem kell áram nélkül maradnia.

„Hatalmas mennyiségű munkát igényelt, hogy ezt a projektet ilyen rövid idő alatt meg lehessen valósítani – fogalmazott egy közleményben Jay Weatherill, Dél-Ausztrália miniszterelnöke. – A világ legnagyobb lítiumionos akkumulátora fontos része lesz az energiakeverékünknek.”

A következő fázis a Powerpack rendszer tesztelése lesz. A kiszolgált háztartások száma azért 30 000, mert 2016 szeptemberében éppen ennyit érintett egy hosszú áramszünet. A nap- és szélenergia ellenzői gyakran felhozzák, hogy ezek nem megbízható erőforrások. Ugyebár a Nap nem mindig süt, a szél pedig nem mindig fúj.

Pontosan e kritikusok számára szolgálnak csattanós válasszal az akkumulátoros tartalékrendszerek, amelyek az éppen működő környezetkímélő erőművekből teleszívják magukat hajtóerővel, hogy aztán a létesítmények passzív időszakaiban ők láthassák el villamos energiával a lakosságot.