Keresik az újrafeldolgozott műanyagokat Európában
Idén jelentősen növekedett a kereslet az újrafeldolgozott műanyagok iránt az olcsó és nagy mennyiségű hulladéktömegnek, a szelektív hulladékgyűjtésnek, a korszerű leválogató- és feldolgozóüzemeknek, valamint a jelentős állami támogatásoknak köszönhetően.

Erre a keresletnövekedésre hívja fel a figyelmet az elsősorban műanyagipari és acélipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. A cég szerint a részszegmens növekedésével az európai műanyagipar nemcsak versenyképességét őrizheti meg a fokozódó árversenyben, de új munkahelyeket is teremthet.

Az év második felében is dinamikus növekedés várható az európai regranulátumok (reciklált, vagyis újrafeldolgozott műanyagipari alapanyagok) piacán, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb arányt képez a szegmens a teljes műanyagipari szektoron belül. Európában jelenleg az éves szinten keletkező műanyagalapú hulladék 30 százalékából gyártanak reciklált műanyagipari terméket; 39 százalékát az energetika terén hasznosítják, 31 százalékából pedig fel nem használt hulladék lesz. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor drasztikus (64 százalékos) növekedés volt tapasztalható a reciklált műanyagok terén, így az egyre nagyobb mennyiségű hulladéktömeg keletkezése során az újrahasznosított műanyagok szerepe is felértékelődött.

„A műanyagipari termékek reciklálása, és az eljárásból születő regranulátumok előállítása nemcsak a környezetvédelem és -kímélés miatt fontos, hanem azért is, mert ezek a gyárak közvetve többezer új munkahelyet teremthetnek Európa-szerte” – mutatott rá Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: jelenleg a felhasználás legnagyobb része (40%) a csomagolóiparhoz kapcsolódik, ezt követi az építőipar (20%) és az autóipar (8,6%).

A regranulátumok versenyképes áron való megjelenéséhez alapvetően számos feltétel egyidejű megléte szükséges, többek között olcsó nyersanyag és korszerű technológia. Előbbi esetében fontos elem, hogy a növekvő műanyaggyártás és -felhasználás miatt folyamatosan növekszik az olcsó hulladék-alapanyag, míg a feldolgozásnál a szelektív gyűjtés is csökkenti a költségeket. A különböző állami támogatásoknak – részben a gyártók és importőrök által befizetett környezetvédelmi termékdíjak visszacsatornázása miatt – ugyancsak jelentős költségcsökkentő hatása van a feldolgozó cégek esetében.

Az összes műanyagfajtából készülhet újrahasznosított műanyag, a felhasználás azonban néhány területen kizárt: élelmiszeripari, gyógyszeripari és kozmetikai csomagolóanyagok nem készülhetnek újrahasznosított műanyagokból. A kis sűrűségű polietilén fóliákból például szemeteszsákok, építőiparban használatos védőfóliák és ponyvák; a nagy sűrűségű polietilénből és polipropilénből pedig többek között különböző tárolóeszközök (ládák, rekeszek, vödrök, szemétkosarak), védőcsövek, kül- és beltéri bútorok készülnek. A polietilén és polipropilén regranulátumokat növekvő arányban használják az autóiparban is különböző alkatrészek és elemek formájában. A PET darálék és az abból készült regranulátum főként a textiliparban kerül újrahasznosításra, például polárruházat, bútorhuzat, hálózsák, sportcipő és sporttáska formájában.

Magyarországon jelenleg a reciklált műanyagipari termékek 21 százalékát teszik ki a műanyag eredetű hulladékoknak, ezzel az aránnyal pedig hátulról a hatodik helyen vagyunk a kontinensen. Ez a szám ugyanakkor a szomszédos Ausztriában 27, Romániában és Szlovákiában pedig 26-31 százalék körül mozog. A lista élén Norvégia szerepel 40, őt követi Németország és Svédország 38-38 százalékkal.