Elektromos autó hulladékból
Elektromos autót készítettek az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatóinak egy csoportja, akik a hulladékot olyan összetett termékekben kívánják hasznosítani, mint egy autó.

Az eindhoveni mérnökhallgatók demonstrálták, hogy annak a tetemes mennyiségű hulladéknak – szerintük ez évi 2,1 milliárd tonna –, amelyet termelünk egy része újrahasznosítható, például olyan termékekben, mint egy elektromos autó. Elkészítették a Luca nevű, sportos megjelenésű elektromos autót, amelynek alkatrészei szinte teljes egészében újrahasznosított hulladékból készültek.

A „hulladékkocsi” len alapból és újrahasznosított műanyagból (ABS) készült, amelynek nagy részét az óceánból halászták. A karosszéria, a belső tér, az ablakok és a burkolat szintén újrahasznosított anyagokból készült, felhasználva PET-palackokat és a háztartási hulladékot. "Ezzel az autóval azt akarjuk megmutatni, hogy a hulladék értékes anyag még az olyan összetett alkalmazásokban is, mint egy autó" – magyarázta a csapat tagja Matthijs van Wijk.

Forrás: Bart van Overbeeke / Eindhoveni Műszaki Egyetem

Az autót – amelynek a végsebessége 90 km/h – múlt héten mutatták be, két elektromos motor hajtja, amelyekkel 220 kilométert lehet megtenni. A lenyűgöző hatótáv titka, hogy a hulladékautó minösszesen 360 kilogramm.