hero
Jelentősen drágulhat a közúti fuvarozás
A Közúti Fuvarozási Árindexet (KFX) bevezető DigiLog Consulting számításai alapján, akár 20 százalék felett is növekedhetnek a közúti fuvarozás díjai az elmúlt hetek változásainak köszönhetően.

Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője a vállalat közleményében kifejtette: „annak ellenére, hogy a Közúti Fuvarozási Árindexet (KFX) negyedévente kalkuláljunk teljeskörűen, az elmúlt három hétben bekövetkezett extrém gazdasági hatások arra késztettek, hogy márciusi adatokkal frissítsük 2022-es előrejelzésünket".

Március elején az euróárfolyam és a nyersanyagárak is rendkívüli kilengéseket mutattak, nem is beszélve a hazai üzemanyagár-korlátozás változásairól. A célunk, hogy hirtelen és nagy változások esetén is segítsük a közúti szerződések résztvevőit, a megbízókat, a fuvarozókat és a szállítmányozókat abban, hogy pontos, objektív számokat használhassanak az üzleti döntéseikhez, megállapodásaikhoz - tette hozzá az ügyvezető.

A 7,5 tonnát meghaladó kamionok estében március 13-tól eltörölt árstop önmagában is komoly költség sokkot okozhat a hazai gazdaságban, hiszen csak ennek a hatása a belföldi fuvarozásban 14,3 százalékos, a nemzetközi fuvarozásban pedig 10,9 százalékos azonnali áremeléssel kompenzálható. 

Ha az összes költségelem változását vizsgáljuk (beleértve az előbb említett árstop megszűnését, a gyengülő forintot, a munkabérek, a járművek, az autópálya díjak és az egyéb költségek), akkor 2022-re vonatkozóan az árindex aktuális becsült értéke nemzetközi közúti fuvarozás esetén  118,6 százalék, a belföldi közúti fuvarozás esetén 124,8 százalék.

Ez az érték azt jelenti, hogy a 2021-es bázishoz képest, a 2022-ben jelentkező összes gazdasági hatás okozta költségnövekedést a nemzetközi közúti fuvarozás esetében 18,6 százalékos, a belföldi közúti fuvarozás esetében pedig 24,8 százalékos díjemelés kompenzálná.

kfx
Forrás: DigiLog Consulting

A március eleji adatokkal frissített értékek azt mutatják, hogy korábbi, 10 százalék körüli becslésünkhöz képest is drámaian nőhetnek a közúti fuvarozás árai a tavalyi évhez viszonyítva, elsősorban a kőolaj világpiaci árnövekedésének, a forint extrém gyengülésének és a hazai ár maximum fuvarozók számára történő megszüntetésének (7,5 t feletti nagy teherautók esetében) köszönhetően - mondja Lajkó Ferenc. 

Az árindex a www.kfx.hu oldalon érhető el.

(Forrás: DigiLog Consulting)

A boritókép illusztráció (forrás: Adobe Stock)