Itt a Toyota körültekintő, lakástakarító robotja
Az autógyártó által bemutatott mechanikus háztartási alkalmazott felismeri a fényvisszaverő és az átlátszó felületeket, és így az elődeinél sokkal magabiztosabban tudja elvégezni a munkáját.

Bármennyire viharos fejlődés tapasztalható manapság a robotikában, ezen a területen is akad néhány, elsőre triviálisnak tűnő kihívás, amelyekkel mostanáig nem sikerült százszázalékosan megbirkózni. A háztartásokba szánt gépek megtervezésekor például jelentős gondot jelent, hogy a fényvisszaverő, illetve átlátszó felületek a robotokat általában továbbra is zavarba ejtik.

A Toyota szerencsére nemrég kifejlesztett egy technológiát, amely megoldást kínálhat erre a problémára.

A cég szerint „a legtöbb robot úgy van beprogramozva, hogy reagáljon az előtte lévő tárgyakra és geometriára”, (jobbára) mégsem tudnak különbséget tenni egy tényleges objektum és annak tükörképe között. Mind ennek következtében olykor akár egy pohár vagy egy fényes kenyérpirítógép is megakadályozhatja őket abban, hogy a rájuk bízott feladatot megfelelően elvégezzék.

A Toyota azt állítja, hogy a maga részéről egy új, mesterségesintelligencia-betanító módszer kifejlesztésével sikeresen felülemelkedett ezen a nehézségen. A metódus a robotok számára lehetővé teszi, hogy „egyidejűleg érzékeljék a környezet térbeli geometriáját, és a tárgyakat és felületeket is detektálni tudják."

Az alábbi videóban azt tekinthetjük meg, hogy a cég robotja miként alkot fogalmat a ház különböző elemeinek háromdimenziós geometriájáról. A gép számára ez a látásmód teszi lehetővé, hogy különösebb pusztítás nélkül törölgesse le az útjába kerülő felületeket.