Ismét útnak indul az Év Gyára verseny
Idén hatodjára mérhetik össze tudásukat a hazai üzemek a GyártásTrend vesenyén, ráadásul a fair play jegyében minden kategóriában külön értékeljük a kis- és középvállalkozásokat, illetve a nagyvállalatokat.

2020 szeptemberében hatodjára nyitja meg a GyártásTrend Magazin és a főtámogató E.On az Év Gyára verseny pályázati szakaszát, ezúttal egy nagyon fontos újítással, ami szándékaink szerint kiegyenlítettebbé teszi a hazai ipari szereplők közti nemes versengést. A lényegi változás az elmúlt években sikerrel lebonyolított öt versenyhez képest, hogy az előttünk álló megmérettetés során külön értékeljük a kis és közepes üzemeket, gyárakat, valamint külön a nagyvállalatokat, a hazai ipar nehézsúlyú szereplőit, és tesszük ezt minden egyes kategóriában. Tehát – mondhatni a fair play jegyében – az Év Gyára versenyre mostantól benyújtott pályázatok értékelésénél minden kategóriánál lesz külön nagyvállalati, illetve külön KKV shortlist, a legvégén pedig minden kategóriában külön hirdetünk egy-egy győztest nagyvállalati és KKV vonalon is. (Mindettől függetlenül az összetett győzteseknél megmarad a három árbevételi kategória szerint fődíj.)

A 2015-ben hagyományteremtő szándékkal elindított Év Gyára versenyt a GyártásTrend Magazint is kiadó, nemzetközi hátterű PPH Media több éve olyan rangos szakmai partnerek támogatásával rendezi meg, akik számára kiemelten fontos a gyártó cégek elérése, illetve a hazai gyáregységekkel történő együttműködés. A széles körben ismert verseny az Év Gyárához csatlakozó partnereink számára lehetőséget biztosít, hogy közelebb kerüljenek az ipari szektor szereplőihez, ismertségüket növeljék, illetve a pályázó gyáregységekkel létrejövő személyes találkozások alkalmával értékes kapcsolatokat építsenek. A pályázatra jelentkező vállalkozások számára pedig a versenyen való részvétel már önmagában rejt egy nagyon komoly előnyt:

a cégek értékelése ugyanis külső, független auditor szakértők segítségével történik, ami sokat segíthet a jelentkező vállalatoknak a saját szervezeti, munkaszervezési, termelési, menedzsmenttel kapcsolatos folyamatainak átvilágításában, fejlesztésében, minél inkább versenyképessé csiszolásában.

Nem titok: az Év Gyárával a hazai ipar legjobbjait keressük, akik formálják a hazai ipart, a munkáltatói kultúrát, és képesek új értéket teremteni a hazai piacon – mindezek a jelenlegi rendkívüli időszakra tekintettel különösen fontosak. A verseny célja tehát (miképp a korábbi években is), hogy egy összetett szempontrendszer alapján megtaláljuk az év gyártó vállalatát, és a meghirdetett kategóriák győzteseit. Az összetett, Év Gyára díjat külön ítéljük oda a 3 milliárd forint alatti, 3 és 15 milliárd forint közötti, és 15 milliárd forint feletti éves nettó árbevétellel rendelkező cégek legjobbjának. A versenyre kilenc (9) kategóriában nevezhetnek a magyarországi gyártóegységgel rendelkező vállalatok, az Év Gyára díjat pedig az a gyártóegység nyerheti meg, amely több kategóriában is érvényes pályázatot adott be, és legalább egyben kategóriagyőztes lett.

Figyelem!
Az Év Gyára 2020 verseny pályázati időszaka 2020. szeptember 7-én kezdődik. A jelentkezők – bármely iparágból a hazai üzemmel bíró gyártók – a nevezési űrlap kitöltése, a nevezési feltételek elfogadása és a pályázati összeg átutalása után kapják meg a pályázati íveket, ami után a pályázati anyag benyújtására csaknem három hónap áll rendelkezésre: a verseny pályázati szakasza 2020. november 20-án zárul.

A verseny maga kétfordulós, és külső szakmai partner, a Process Solutions Group (PS) bevonásával zajlik: első körben történik a pályázati adatlapok kiértékelése, a shortlist összeállítása, majd a második körben a PS szakértői valamint a zsűri tagjai és a kategóriatámogatók képviselői helyszíni validálást végeznek, végigjárják a shortlistre került cégeket, hogy a kérdőíven szereplő információkat személyes dokumentációval is megerősítsék. Ennek eredményeit a PS szakértői  az ipari szektorban elismert szakemberekből, döntéshozókból álló zsűri előtt prezentálják, a végső döntés a szakmai grémiummal történő egyeztetést követően születik meg jövő év májusában.

A 2019-es (ötödik) megmérettetésen két összetett nyertest hirdethettünk: 10 milliárd forint feletti éves nettó árbevétel kategóriában a BorsodChem Zrt., míg a 3 milliárd forint alatti éves nettó árbevétel kategóriában a Hirschler Glas Kft. lett az Év Gyára. A zsűri különdíjat is osztott: a legjobb zöldmezős beruházásért a Glencore Agriculture Hungary Kft. részesült díjazásban.

Ha szeretné, hogy gyártó cége egy komoly megmérettetésen vegyen részt a hazai ipar többi kiemelkedő szereplőjével közösen, akkor novemberig mindenképp kérje objektív módszertanon alapuló pályázati anyagunkat! Amennyiben pedig szeretne részese, támogatója lenni a hazai ipar egyik legfontosabb projektjének, valamint az önök cégénél is célként szerepel a Magyarországon működő gyártó cégek elérése, vegye fel velünk a kapcsolatot és csatlakozzon partnerként az Év Gyára versenyhez!

Az Év Gyára Verseny főtámogatója az E.ON.