Innováció és elkötelezettség
Az Év Gyára versenyt 2019-ben ötödik alkalommal hirdettük meg, és a korábbi évekhez hasonlóan nehéz dolga volt a zsűrinek. Az erős mezőnyben a vállalatok között több kategóriában is holtverseny alakult ki, az értékelésben pedig nagy szerepet játszottak a gyárlátogatás tapasztalatai. A nyerteseket bemutató sorozatunkat most a kategóriagyőztesekkel folytatjuk.

A Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. két kategóriában is első helyezést ért el: a Beszállítói kapcsolatokban és a Legjobb menedzsmentfolyamatokban került az élre. A hatvani gyártó vállalat a cégcsoporton belül igen jelentős szereppel bír, valamint magyar viszonylatban is meghatározó ipari szereplő.

1998-as alapítása óta a Heves megyei járási székhelyen működő gyár a Bosch-csoport gépjármű-elektronika részlegének legnagyobb gyártóközpontjává nőtte ki magát világszinten. A vállalat elsősorban vezérlőelektronikák, szenzorok, radarok és kamerarendszerek sorozatgyártásáért felelős, amelyek a cégcsoport innovatív mobilitási megoldásait támogatják.

A hatvani gyár 2021 januárjában új gazdasági ügyvezetővel folytatta tevékenységét. A pozíciót Ddr. Arne Ziegenbein vette át a nyugdíjba vonuló Wolfgang Steintől. A szakember korábban logisztikai és kontrollingvezetőként dolgozott Magyarországon.

A jövő mobilitásáért

A vállalat célja, hogy a korábbi tapasztalatok, továbbá a munkavállalók szakértelmének és elkötelezettségének ötvözetével, valamint a folyamatos fejlesztéssel újszerű és innovatív mobilitási megoldásokat szolgáltasson. Ezzel meghatározó piaci szereplővé kíván válni a környezetbarát és balesetmentes autózásban. Optimális gyártási megoldásokban gondolkodnak: a legújabb technológiák kihasználásával keresik a lehetőséget a termékek folyamatos fejlesztésére.

A hatvani gyárban számos termék készül, ezek közül a legfontosabbak: a hibrid és elektromos autók vezérlőegységei, a fékvezérlő rendszerek és a váltóvezérlő áramkörök, a fedélzeti komputerek és a biztonsági rendszerek, a váltóvezérlők, az áramátalakítók hibrid és elektromos autókhoz, a szenzorok, a kamerarendszerek és a feszültségszabályozók, a radarok, a motorvezérlők és a károsanyag-kibocsátást mérő szenzorok, valamint a szervokormány-vezérlő elektronika.

Nem csak távlati cél a környezetvédelem

Ahogy a cégcsoport más telephelyein, úgy az észak-magyarországi termelőegységben is kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, amelyben a digitalizáció eszközei is nagy segítséget nyújtanak. Az átláthatóbb, digitális folyamatoknak köszönhetően csökkent a raktárkészlet, a szállítmányozás pedig átalakulóban van: fenntarthatóbb, gazdaságosabb megoldásokra törekszik a vállalat.

A likviditás, illetve a készletszint kezelésében történő változások pozitív hatást gyakorolnak a logisztikai ügymenetre is, amely így sokkal hatékonyabbá vált. Ez érződik a beszállítói kapcsolatokon is – ami minden fél számára jövedelmező együttműködést eredményez, és megalapozta a Beszállítói kapcsolatok kategóriagyőzelmet.

A vállalat jelentős mérföldkőhöz érkezett 2020 tavaszán, amikor – a járvány ellenére – világszerte 400 telephelyén elérte a karbonsemlegességet. Ez komoly elköteleződést kíván, a fenntartásához pedig hosszú távú stratégia szükséges. Ezt támogatják mindazok az ipar 4.0 megoldások, amelyekkel az utóbbi években korszerűsítették a termelést. Az átláthatóság és az automatizáció mellett hatékonyabbá, gazdaságosabbá vált a gyártás nemcsak Magyarországon, hanem a világszerte működő több száz Bosch-telephelyen. Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a megújuló energiaforrások használatára, ez pedig a beruházásokban is tükröződik.

Előremutató vezetési kezdeményezések

A Legjobb menedzsmentfolyamatok kategóriában győztes gyárban a papírmentes anyagáramlás és a teljesen digitális anyagkövetés megvalósítására törekednek. Olyan digitális gyár létrehozását tűzték ki célul, amelyben a munkavállalóknak a repetitív feladatok helyett intuitív, valódi hozzáadott értéket teremtő folyamatok jelentik a mindennapi munkát. Ezzel nemcsak hatékonyabbá teszik a termelést, hanem hosszabb távon elkötelezetté is az ott dolgozókat.

A digitalizáció nem csupán a termelésben jelent és jelenik meg. Jelentősége a kapcsolódó területeken is számottevő: az IT-, a HR- és a pénzügyi osztály is él a digitalizáció adta lehetőségekkel. A jobb erőforrás-gazdálkodás pedig lehetőséget teremt a fejlesztési kapacitások növelésére, valamint gyorsabbá teszi a teljes adminisztrációs folyamatot.

Kiemelt figyelmet fordítanak azokra az ötletekre is, amelyeket a vállalat alkalmazottai fogalmaznak meg. Az IDEA ösztönzőrendszer segítségével támogatják a javaslatokat – ezt a rendszert 2019-ben teljes körűen megújították. Az innováció segítésére fejlesztett további folyamat a szimultán tervezés: egy nemzetközi projektcsapat (IPN) munkájának a célja, hogy közösen csökkentsék a piacra jutási időt. A termékfejlesztés, a gyártás és a beszerzés folyamatainak párhuzamosítása világszinten hozzájárul a termelékenység növeléséhez.

A fejlesztések irányát az ügyfelek visszajelzései is befolyásolják: a gyártással és minőséggel kapcsolatos visszacsatolások meghatározzák a folyamatfejlesztések trendjét. Ezeket a gyárban minden hónapban értékelik, így követni tudják a termeléssel kapcsolatos igényeket, elvárásokat. Ez a hozzáállás pedig a termékminőség fejlesztésén túl növelte az ügyfél-elégedettséget is: a hatvani Bosch- gyár büszke az elmúlt években kapott vevői elismerésekre.

Az ügyfél-elégedettség azonban önmagában nem elég a rentábilis működéshez: rendszeres, átfogó vizsgálatokat készítenek az alkalmazottakkal együttműködve, kétévente minden munkatárs egyéni értékelésen vesz részt. A köztes időkben csoportszintű értékelések zajlanak, és egyeztetésekkel, fórumokkal biztosítanak lehetőséget a folyamatos fejlődésre.