Hordozható képalkotó eszköz a rák kiszűréséhez
Egy nemzetközi tudóscsapat kifejlesztett egy hordozható, orvosi képalkotó eszközt, amely olyan magas felbontású felvételeket készít, hogy a rák bizonyos típusainak már a legkorábbi jeleit is azonosítani lehet vele.

A szerkezet a mikro optikai koherencia tomográfia (OCT) technológiáját használja fel a tumorok beazonosítására. A találmány 700 és 950 nanométer közötti hullámhosszú, vagyis közeli infravörös fényt bocsát a vizsgált területre, és megméri, hogy a sugárzás hullámainak „visszhangja” milyen gyorsan érkezik be a különböző típusú szövetekről. Az ilyen módon felhalmozott információk végül is még az MRI-éinél is sokkal részletesebb keresztmetszeti képekben öltenek testet. Az így keletkezett digitális felvételek valós időben egy speciális szoftverhez befutnak, amely őket összefűzve a szövetek jellemzői alapján kiszínezett, térbeli modelleket hoz létre belőlük.


A fejlesztők szerint még a diagnosztikai képalkotás területén járatlan orvosok is kényelmesen tudják kezelni a találmányt, amely így a rákos megbetegedések kiszűrését az MRI- vagy CT-berendezéseket nélkülöző kórházakban jelentősen megkönnyítheti.