Hogyan javítja az additív gyártás a versenyképességet az autóiparban?
Az autógyártók az elmúlt években új technológiák felé fordultak a fejlődés felpörgetése érdekében. Az autóipar jelentősebb szereplői feltárták az additív gyártás (AM, vagyis additive manufacturing) üzleti modelljeinek lehetőségeit, hogy tervezési iterációkat hozzanak létre és javítsák a költséghatékony prototípus-készítést. 

Az AM felhasználása a termékinnovációra való törekvésben a testreszabás révén nem csak a hagyományos autógyártókat érdekli. A luxus- és elektronikai járművek gyártói is kihasználják a technológiát.  

Bár az AM-ben különféle anyagok használhatók, a legelterjedtebbek a nagy teljesítményű polimerek, szénszál-erősítésű hőre lágyuló műanyagok és fémek, például alumínium kifinomult kombinációi. Ezeknek az anyagoknak és a technológiának a fejlődése lehetővé tette az autóalkatrészek additív technológiával történő gyártását. Az AM megkönnyíti a testreszabást, illetve a személyre szabást, és olyan alkatrész-geometriákat is elérhet – beleértve az összevont alkatrészeket is –, amelyeket más módon nem is lehetne elkészíteni. 

 

 

Az autóiparban emellett népszerűbb a felhőalapú gyártás – ez lényegében egy szolgáltatás-orientált üzleti modell, amely lehetővé teszi a gyártási képességek és erőforrások online megosztását egy felhőplatformon. A modell jelentősége a termék teljes életciklusára kiterjedhet, a tervezéstől a gyártáson át a tesztelésig és karbantartásig. Az adatokon keresztül felhatalmazza a gyártókat, költség- és energiahatékonnyá, valamint termelékenyebbé és fenntarthatóbbá teszi a műveleteket.

A Fast Radius egy digitális gyártópartner, amely felhőalapú gyártási szolgáltatásokat kínál a tervezéstől az igény szerinti gyártásig. John Nanry, a Fast Radius társalapítója és gyártási igazgatója ismerteti a vállalat stratégiáját.

„Mikrogyári stratégiát alkalmazunk – a mikrogyárak kis szénlábnyomú, alacsony tőkeköltségű gyárak, amelyeket stratégiai helyszíneken helyeznek el, hogy az alkatrészek közelebb kerüljenek a végfelhasználóhoz. Mikrogyáraink integrálva vannak a felhőgyártási platformunkkal, hogy teljes átláthatóságot biztosítsanak az alkatrészek tervezésének, gyártásának és helyi szállításának módjában.” 

A csomópontokat a meglévő helyeken és új földrajzi területeken – a szállítási partnerek közelében – kapacitásbővítésre helyezik, lehetővé téve az ellátási lánc fenntarthatóságát a lokalizáltabb termelés révén. A Fast Radius három közelmúltbeli projektjének vizsgálata jó példa arra, hogyan integrálódik az additív gyártás és a felhőalapú technológia az autóiparba. Ezeket az engineering.com oldalán mutatták be.