Fenntartható ipari megoldások
A jövő a kezünkben van – halljuk annyiszor és annyi helyről, ráadásul több értelmezésben is. A világ átalakulása, a globális folyamatok környezetre gyakorolt hatásai, illetve a technológiai megújulás mind-mind olyan folyamatok, amelyekre az emberiségnek igen nagy ráhatása van. Hogy mit kezdünk ezzel a hatalommal, azt együtt kell megválasztanunk és a jó döntés közös érdekünk.

A megújuló energiák forradalmától kezdve az ipari szintű újrahasznosításon át egészen a megújult tervezési és karbantartási elvekig számos találmány, felfedezés és új elv segít minket abban, hogy fenntarthatóbbá tegyük az emberiséget. Mind az életvitelünket, mind a termelésünket, továbbá a közlekedést, az élelmezést vagy a kommunikációt. Az ilyen törekvéseket pedig most egy szektorokon átívelő versenyben is megmérettethetik a vállalatok.

Megújuló energiák

Azzal, hogy nem a klasszikus, fosszilis energiahordozókból nyerünk lendületet, már önmagában sokat tehetünk a Földért. Azonban a már meglévő, jól működő rendszerek globális szintű leváltása még várat magára. Az olyan országokban is, ahol magas a megújuló források használata, sok esetben fontos pillér még mindig a kőolajkitermelés. Európában jelenleg számos atomerőmű feladatait gázturbinákkal működő erőművek vették át, mivel a szélkerekek és a napelemek egyelőre nem tudnak olyan egyenletes és gyorsan reagáló kapacitást biztosítani, mint a már jól ismert rendszerek. 

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem törekednek arra a cégek, hogy minél ideálisabban építsék be a fenntartható forrásokat az energiamixbe. Ezt egyrészt kormányzati és országhatárokon átívelő szervezeti előírások is ösztönzik, másrészt a tudatosabb fogyasztói hozzáállás is megköveteli. Hiába nő tehát a felhasznált energiamennyiség, fontos az is, hogy miből és hogyan fedezzük a szükségleteket – a lakossági és az ipari felhasználás tekintetében is.

A hatékonyság a kulcs, a fenntarthatóság csak a kilincs

Mielőtt rohanva átalakítjuk az energetikai ellátórendszert és kapkodva lecseréljük az autókat, a gépeket, illetve az eddig felhasznált alapanyagokat, érdemes egy pillantást vetnünk a jelenlegi felhasználás hatékonyságára is. Ugyanis önmagában a fenntarthatóság nem tud eredményt hozni, akkor lehet hosszú távon eredményes, ha észszerű tervezésen alapszik a rendszer, amelyben gondolkodunk.

Éppen ezért, szempont lehet a megtérülés ugyanúgy, mint a teljes életciklusra vetített anyagi ráfordítás és kibocsátás. A költségeket ugyanúgy számításba kell venni, azonban ez az a tényező is, amelyet támogatásokkal és pályázatokkal jelentősen csökkenthetnek a vállalatok és a lakossági beruházók is.

Átalakul a közlekedés

Az elektromos autózás sok szempontból előremutató megoldás a napi ingázásra, ugyanakkor a gyártási erőforrásszükségletek, illetve a teljes életciklusra (beleértve a működtetéshez szükséges áram termelését) vetített karbonkibocsátás még nem olyan alacsony, mint amit elvárnánk a technológától. A fejlesztések másik nagy kérdése az akkumulátorkapacitások bővítése, azonban a szükséges akkumulátorfémek sem állnak olyan mennyiségben rendelkezésre, mint amilyen ütemben fel tudná azokat dolgozni az iparág.

Hulladékból termék

A gyártás reformját is jelentheti az, ha a termékgyártásban a jelenleginél magasabb arányban használnánk újrahasznosított anyagokat. Legyen szó műanyagokról, maradék fémekről vagy más alapanyagokról, az újrafeldolgozás hathatósan visszaveti a termelés környezetterhelését. Egyrészt kevesebb energiát kell az alapanyagok előállításába fektetni, másrészt a bedolgozott hulladékanyagok később, illetve sokkal kisebb mennyiségben válnak felhasználhatatlan szemétté. 

Továbbá az ilyen, végleges hulladékok megsemmisítése, veszélyes anyagok esetén pedig hatástalanítása is fejtörést jelent a technológiákon dolgozó kutatóknak és vállalatoknak. Azonban hazánkban is számos csoport dolgozik azon, hogy minél több biztonságos megoldás álljon rendelkezésre az egyes szektorokban.

Új anyagok, új technológiák

Az új műszaki anyagok több szempontból is hozzájárulhatnak a gyártás zöldítéséhez. Egyrészt a tartósabb termékek később válnak hulladékká, másrészt a könnyen kinyerhető, illetve előállítható alapanyagok létrehozása kevesebb energiát emészt fel. Ha ezeket az új alapanyagokat új gyártástechnológiákkal dolgozzuk fel, amelyek kevesebb selejtet, valamint maradékanyagot termelnek, gazdaságosabb, gyorsabb és zöldebb lehet a gyártásunk. Emellett törekvés az is, hogy könnyen lebomló, a természetet kevésbé terhelő alapanyagokat használjanak fel azokon a területeken ahol az újrahasznosítás nehezen, vagy kevésbé megoldott.

Díjazzuk a zöld elköteleződést

Azok a vállalatok, amelyek fenntarthatósági törekvéseikkel kitűnnek a szektorban, joggal lehetnek büszkék a teljesítményükre. Kiadónk épp számukra hozta létre a Greengage versenyét, amelyben innovatív megoldásokkal, folyamatokkal, termékekkel és szolgáltatásokkal pályázhatnak a cégek. Több kategóriában és a vállalat méretének függvényében külön osztályokban dolgozik majd a zsűri a pályázatok elbírálásán. Célunk, hogy ne csak értékeljük, hanem minél szélesebb körben megismertessük a jó gyakorlatokat, ezzel inspirálva a vállalati szektort a fejlesztésekre.

A versenyről bővebb információkat az esemény weboldalán olvashat.

A verseny nevezési határideje 2022. február 18. (végső nevezési határidő: 2022. február 25.)