Hogyan befolyásolja az AI a mérnökök munkáját?
Egy exkluzív interjúban Dr. David Wood transzhumanista futurológus, a Delta Wisdom főigazgatója és Peter Jackson szoftvermérnök-futurológus megosztotta gondolatait az Interesting Engineering magazinnal azzal kapcsolatban, hogy az AI milyen mértékben és hogyan változtatja meg a mérnökök munkahelyének a jövőjét, és hogyan lehet erre felkészülni.

A szélsőséges automatizálás, az AI, a robotika és gépek digitális összekapcsolhatósága órási nyomást gyakorol a közeljövőben az alacsony és közepes képzettségű munkavállalókra, de megnövekszik majd az iparágban valóban képzett és alkalmazkodni képes szakemberek iránti kereslet is. A futuristák és az iparági elemzők új vállalatok és szektorok létrehozását, valamint még nem létező pozíciókat vizionálnak. Az első munkakörök, amelyek elesnek a digitális transzformáció során: az irodai munka, az értékesítés, az ügyfélszolgálat és a támogatási funkciók. A folyamatok robotizálása, az automatikus jelentéskészítés és a virtuális asszisztensek egyre gyakoribbak, az AI elkerülhetetlenül továbbfejlődik a természetes nyelv feldolgozásává (NLP). Ez azt jelenti, hogy a rutin feladatokat végző, magasabb képzettségű munkavállalók szintén veszélybe kerülhetnek. A futuristák azonban nem arra számítanak, hogy a negyedik ipari forradalom elhozza a globális munkanélküliséget, hanem arra, hogy idővel – ahogy az evolúció során is – az alkalmazkodóképesség választ ad a kihívásokra. Ahogy a múltban, úgy a jelenben és a jövőben is azok az emberek tudnak majd jól teljesíteni karrierjükben, akik képesek alkalmazkodni az eszközök- és a technológia változásához. 

A mérnöki élet nem statikus

Peter Jackson, aki maga is mérnök, úgy nyilatkozott, hogy egész életében alkalmazkodnia kellett a technológiai változásokhoz, tehát a mérnöki élet soha nem statikus. Az ember mindig új készségeket tanul annak érdekében, hogy lépést tartson a változással és ezáltal fejlődjön. Ha csak egy szoftvermérnök munkáját nézzük, hogy mennyit változott az elmúlt 30 évben, megérthetjük, hogy az AI csak egy újabb lehetőséget kínál. A mérnökök feladata bizonyos szempontból az, hogy feleslegessé tegyék magukat. 

David Wood szerint a három készség, amire a mérnököknek a jövőben szükségük lesz: hogy hogyan kell robotokkal együtt élni, együtt dolgozni és hogyan kell megtervezni a munkát úgy, hogy az emberek és a robotok közötti együttműködés biztonságos és hatékony legyen. Gondoljunk csak az IBM Project Debater elnevezésű AI-alapú szoftverére, amely képes vitát folytatni összetett témákban és így potenciális segítséget nyújtani a meggyőző érvek kialakításában vagy a döntéshozatalban. Mivel senki sem képes megérteni az összes lehetséges eszközt és technológiát, amelyek relevánsak a munkavégzésben, kritikus képesség lesz, hogy a mérnökök megtalálják a megfelelő partnereket és szakembereket a megfelelő közösségekben, ahol kölcsönösen segíthetik egymást tudásuk naprakészen tartásában.

Biztonság és etikusság

Fókuszált figyelmet kell fordítani a biztonság és a méltányosság kérdésére is a jövőben – figyelmeztet Jackson az etikusság témájának felbukkanásával kapcsolatban –, de talán ennél is fontosabb feladata a mérnököknek, hogy a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyék az előnyöket nyújtó technológiákat és ne csak a profitot keressék. Wood távolabbról tekint az etikusság kérdésére: egyesek azért nem alkalmaznak bizonyos technológiákat, hogy a dolgozóik ne veszítsék el a munkájukat, ugyanez a technológia a másik oldalon lehetővé teszi az árucikkek, a szolgáltatások olcsóbb és magasabb színvonalú létrehozását. "Nem olyan jövőt szeretnék, ahol mindenki legalább heti 40 órát dolgozik. Egy olyan világra vágyom, amelyben az emberek kevesebbet dolgoznak, mert az előállítás és a végrehajtás kevesebb időbe telik az automatizálás és a digitalizálás végett. Ha ez kevesebb órát jelent a foglalkoztatottságban, akkor személy szerint úgy gondolom, hogy ez egy üdvözítő dolog."

A következő néhány évben számos új és feltörekvő technológia lesz, amely jónéhány munkahelyet megszüntet. Ez az, ami óriási igényt teremt az új, soft – más néven interperszonális – készségek iránt. A mérnöki karrierváltás vagy a létrán történő fellépkedés idején a soft skillek – a rugalmasság, az együttműködés, a kommunikáció, a kreatív gondolkodás, az irányítás – megtanulása vagy fejlesztése kiemelkedő jelentőségű.