Hegesztési varratok ellenőrzése keménységméréssel
Az utóbbi években jelentős előrelépés történt a hegesztett szerkezetek keménységméréssel történő minősítésében a gyorsaság, a mérési pontosság és a vizsgálható felületek elhelyezkedése tekintetében.

A hegesztési varratok vizsgálatához már speciális keménységmérési szoftvermodulok érhetők el, amelyekkel professzionális szintre emelhető a kötések minősítése. A felhasználó definiálhat mintákat, illetve a mérési szériákhoz grafikus eszközökkel könnyedén és a szabványoknak megfelelően hozzárendelhet pozíciót, kontúrvonalat, elmozdulást. Meghatározhatók azok a zónák is, amelyek relevánsak a hegesztés tekintetében, ilyen az alapanyag, a hőhatásövezet vagy a hegesztési varrat anyaga. Az automatikus mérés elvégzése után a különböző zónák és azok eredményei diagramok, illetve előre meghatározott, látványos jegyzőkönyvek formájában is megjelennek.

Az eredmények képi megjelenítése lehetővé teszi a kötési technológia fejlesztésével, javításával kapcsolatos döntési folyamat lerövidítését. Ennek a fejlődésnek a legújabb mérföldköve az ún. „Mapping”-funkció.

Grafikus eszközök használata hegesztési varratok vizsgálatánál

Mi is az a Mapping?

Az automata keménységmérő a beágyazott minta teljes felületén meghatározott lépésközökkel lenyomatok sorát készíti el és értékeli ki, majd a kapott eredményeket egy színes háromdimenziós diagramon jeleníti meg. A különböző keménységtartományokhoz különböző színskálákat ad meg, így jól látható és könnyen értelmezhető a keménység eloszlása a darabban.

Milyen lépések szükségesek ehhez?

A Mapping-kép készítéséhez minden esetben beágyazott mintára és polírozott felületre van szükség a szabvány szerinti és pontos Vickers-mérés elvégzése érdekében. Emellett törekedni kell a minta stabil elhelyezésére az asztalon, ezért javasolt a mintatartó használata.

A minta automata XY asztalra helyezését követően a fókusz és a megfelelő fényerő beállítása következik, melyet a modern keménységmérők már automatikusan elvégeznek az ún. touch (érintés) funkcióval. Ennek során a berendezés a motoros fejmozgatás segítségével a benyomótesttel automatikusan megérinti a minta felületét, majd az optikai rendszerre átváltva az érintés során keletkezett lenyomat alapján automatikusan beállítja a fényerőt és a fókuszt, ezzel csökkentve az éles felületi kép eléréséhez felhasznált időt.

Hegesztési zónák megjelenítése a diagramon

A fókuszálást követően motoros asztalmozgatás segítségével a minta szélét megkeresve, az ún. scanningfunkció használatával a külső élek mentén sorozatfelvételek készíthetők, melyek összeillesztésével a darab teljes képe megjelenik a képernyőn. Az egész felület kijelölhető, majd a szoftverben az általunk meghatározott lépésközök megadásával és a terheléstartomány kiválasztásával a program beállítható. A beállítások megadása után egy előzetes kép látható a pontok elhelyezkedéséről. A program elfogadásával és mentésével a gép készen áll a mérés elvégzésére. A sorozatmérés indításával a keménységmérő a vizsgálatot automatikusan végzi el.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen vizsgálat?

A Mapping elvégzéséhez szükséges időt leginkább az határozza meg, hogy milyen lépésközökkel osztjuk ki a lenyomatokat a felületen, valamint, hogy mekkora a felület. Ez a folyamat pár órától kezdve egy teljes éjszakán át is eltarthat. Ez az automatizálás egyik nagy előnye: amíg a vizsgálat fut, a felhasználó más munkát is végezhet.

A Mapping-eljárással készített hegesztési varrat vizsgálatának háromdimenziós képe

A Mapping előnyei a hegesztési varratok vizsgálatában

A Mapping legnagyobb előnye, hogy átfogó képet mutat a hegesztési varrat és a különböző hegesztési zónák keménységeloszlásáról, így információt kapunk a hegesztési technológia módosításának igényéről vagy annak megfelelőségéről. Ezek alapján a fejlesztés iránya is könnyebben kijelölhető. Mindez segítség lehet egy stabil és megbízható gyártási technológia kidolgozásában.