2016. december 02. 13:14
Hazai gyártású töltőállomások elektromos járművekhez
Jelenleg hazánkban az elektromos közlekedés még gyerekcipőben jár, de napról napra egyre nagyobb figyelmet kap – nem véletlenül. A környezetvédelmi trendeknek megfelelően mindannyian szeretnénk, ha városaink élhetőbbek lennének.

Ne gondoljuk, hogy a fenntartható közlekedés csak a távoli jövő, hiszen a nemzetközi sikerek mellett egyre több olyan magyar innováció is születik, amely hozzájárul az elektromobilitás fejlődéséhez. Az Evopro hazai fejlesztésű és gyártású töltőtípusokat kínál elektromos járművekhez. Modelltípustól függően a töltőállomások komplex szolgáltatásokat képesek nyújtani IP-hálózaton keresztül mind az üzemeltetők, a közlekedési szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, az elszámolóházak, valamint más üzletfelek részére.

Gyorsan vagy villámgyorsan

A váltóáramú (AC) gyorstöltő könnyen és rövid idő alatt telepíthető, mivel üzembe helyezése általában nem igényel különösebb hálózatfejlesztést. Oszlopra vagy falra is szerelhető, de a leggyakoribb a földön álló kivitel. Az AC töltési teljesítmény maximuma bármely AC-csatlakozó kimenetén 22 kW. Basic kivitel és okos funkciókkal ellátott Smart modellek is szerepelnek a kínálatban.

A kombinált többfunkciós AC/DC villámtöltő előnye, hogy a töltéshez szükséges berendezések – beleértve az AC/DC konvertert – a töltőoszlopban kapnak helyet, így a töltési teljesítményt és a töltési időt nem limitálja a járművekbe gyárilag integrált AC/DC konverter teljesítménye. A DC töltési teljesítmény maximuma 50 kW, míg az AC esetében 22 kW. CCS, CHAdeMO és Type2 töltésre is van lehetőség, akár kevesebb mint 30 perc alatt tölti az elektromos autók akkumulátorait 80 százalékra.

A töltők általános jellemzői: * szabványos távfelügyeleti rendszer * státusinformációk mutatása LED- vagy LCD-kijelzőn * fejlett biztonságtechnika: folyamatos kábelmonitorozás * rongálásálló kültéri kivitel, opcionálisan ütközésgátlóval és antigraffiti festéssel * ergonomikus dizájn.

Okos töltőpontok

Az Arrowhead-projekt célja, hogy keretet adjon az együttműködés megteremtésére az ipari automatizálás területén a technológiai fejlesztéshez és a megvalósításhoz egyaránt. A fejlesztés öt fő területet céloz meg: ipari termelés és feldolgozóipar, okosvárosok, elektromobilitás, energiatermelés és a villamosenergia-piac automatizálása.

Az Arrowhead keretrendszerrel kompatibilis Evopro-töltőoszlopok képesek dinamikus hálózati kapcsolatok létrehozására. Ennek két előnye van az üzemeltetés során. Egyrészt redukálható az offline működés, hiszen a kapcsolat megszakadása után a töltőoszlop automatikusan felderít más opcionális backup szervereket. Másrészt az egyes töltőoszlopok képesek megválogatni az üzemeltetőiket, illetve többféle üzemeltető léphet közvetlen kapcsolatba ugyanazzal a töltőoszloppal, amely a mért fogyasztási/teljesítményfelvételi adatokat közvetlenül az energiaszolgáltató monitorozórendszerének továbbítja (amennyiben a rendszer is integrált az Arrowhead keretrendszerrel). A töltőoszlop adataihoz és szolgáltatásaihoz csak a jogosult rendszerek juthatnak hozzá.

Magyar innováció a közösségi közlekedésben

Az e-mobilitás egyébként már nem csak az elektromos autókkal rendelkezők számára érhető el. A fővárosban május óta húsz darab magyar fejlesztésű Modulo elektromos busz állt a városlakók szolgálatába. A villanybuszoknak nincs károsanyag-kibocsátásuk, ráadásul az alacsony zajszintjüknek és a tágas térkialakításnak köszönhetően komfortosabbá teszik az utazást – így lesz a tömegközlekedésből élmény, azaz valóban közösségi közlekedés.