Hatékonyabb geotermikus rendszert fejlesztettek Szegeden
A projektben a cégek szakemberei a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve a geotermikus fúrási iparágban teljesen újszerű, a termálvíz visszasajtolásának hatékonyságát növelő ferdítéses kútkiképzési-technológiát dolgoztak ki.

Geotermikus rendszerek gazdaságosabb létesítését és hatékonyabb üzemeltetését szolgáló megoldásokat dolgozott ki két szegedi cég. Geotermikus kutak fúrásával foglalkozó Hansa-Kontakt és a termál rendszereket üzemeltető Geotermikus Szolgáltató a 2016. október óta zajló, mintegy 1,7 milliárd forintos összköltségvetésű kutatás-fejlesztési projekt során olyan problémákra keresett innovatív megoldásokat, mint a termálvíz porózus kőzetekbe történő visszasajtolásának nehézségei, vagy a rendszerek üzemeltetését jelentősen nehezítő és drágító vízkövesedés és korrózió.

Együttműködve az SZTE kutatóival

A 980 millió forintos uniós támogatású projektben a cégek szakemberei a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve a geotermikus fúrási iparágban teljesen újszerű, a termálvíz visszasajtolásának hatékonyságát növelő ferdítéses kútkiképzési-technológiát dolgoztak ki, és kifejlesztették a kivitelezéshez szükséges speciális szerszámok prototípusait is.

Forrás: 123rf.com

Létrehoztak egy termelő és egy visszasajtoló kútból álló kísérleti kúttesztrendszert. A tesztkutak fúrása során részletes ásványtani-, geokémiai- és kőzettani elemzéseket végeztek, melyekkel pontosították a termálvízről és a visszasajtolása szempontjából kulcsfontosságú mélységi tárolókőzetekről rendelkezésre álló információkat. A szakemberek hidrogeológiai modellezést és a kutak egymásra hatását vizsgáló méréseket végeztek, amely segít eldönteni, hogy sűrűn telepített környezetben hol érdemes ilyen rendszereket létesíteni.

Technológia a vízkőképződés ellen

Az újszegedi termálrendszerbe geokémiai monitoringrendszert telepítettek, amely segítségével kidolgozták az üzemeltetése során legnagyobb nehézségeket okozó vízkőképződés, illetve -kiválás megelőzésének és kezelésének optimális technológiáját.

A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként gazdaságosabbá és kockázatmentesebbé válik a geotermikus rendszerek kiépítése és üzemeltetése, amely elősegíti a megújuló, ezáltal környezetkímélő geotermikus energia hazai használatának minél szélesebb körű elterjedését.