A jövő piacai mellett teszi le a voksát a Festo
A jelenleg is zajló, digitálisan megrendezett Hannoveri Vásár „Home of industrial pioneers” mottójának tökéletesen eleget tesz a Festo hosszú távú elköteleződése a fenntartható automatizálási megoldások irányába.

A Hannoveri Vásár idején megszokott sajtótájékoztatóját idén online tartotta meg a Festo, hiszen a világjárvány miatt a nagy múltú ipari seregszemle digitális kiadással jelentkezett. Az évszázados múltra visszatekintő, máig családi tulajdonban lévő automatizálási cégcsoport hagyományaihoz híven az ipari trendeket formáló úttörők közé tartozik. Április 12. és 16. között az első alkalommal tisztán digitális formában megtartott vásáron a legújabb innovációit mutatja be olyan kulcsterületek mentén, mint a digitalizálás, az egyedi igényekre szabott gyártás, a klímavédelem és az élethosszig tartó tanulás. A koronavírus-pandémia miatt a szakvásárok világában (is) az utóbbi időben meredek fejlődésnek indult digitális lehetőségeket kihasználva a vállalat az online térbe helyezte termékprezentációit, szakértői beszélgetéseit, az esslingeni központban kialakított valós vásári standján szervezett 360 fokos vezetéseit, illetve valós kommunikációs lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, miközben termékvideókat tesz közzé a világhálón. Vagyis a vásár 4.0-ként is felfogható tendencia valamennyi opcióját kiaknázza.

A digitális Hannoveri Vásáron 360 fokos virtuális standvezetéseket is tartanak az esslingeni központban felépített valós demonstrációs elrendezéseken (Forrás: Festo)

A fő mozgatók a növekedéshez

Az online sajtóeseményen Oliver Jung, a Festo igazgatóságának elnöke a tavalyi járványterhes év eredményeire visszatekintve 7,5 százalékos visszaesésről volt kénytelen beszámolni. 2020-ban a cégcsoport 2,84 milliárd eurós forgalmat ért el, mintegy 20 ezer főt foglalkoztatott világszerte, és a bevétele 8 százalékát fordította kutatási-fejlesztési célokra. A mostani évre várakozásaik szerint a vállalat ismét visszatér a felfelé ívelő pályára, amelyet a jövő piacainak áramlatába való még erőteljesebb becsatlakozással is elő kíván segíteni. A 2021-es évtől várható növekedés fő mozgatói a stratégiai ágazatokban, így az elektromobilitás, az orvostechnika és a laborautomatizálás, illetve a digitális képzés terén folyó fejlesztések lesznek a hagyományos üzleti terület, az ipari automatizálás mellett. A világjárvány kríziséve sok szempontból kényszerű iránymutatást adott ezekhez az újításokhoz.

A 2025+ vállalati stratégia jegyében a növekedés, a digitalizáció és a fenntarthatóság lesz a beruházások fő célpontja. Az utóbbi területen 2020-ban jelentős előrelépést ért el működésében a Festo, ami reális alapot ad a 2025-re megcélzott klímacéljának, azaz szén-dioxid-kibocsátásának 30 százalékos mérséklése teljesítésére.

A Festo hagyományos területe, az ipari automatizáció mára teljesen átalakult, a digitalizációjé lett a főszerep

Valós stand a digitális vásáron

Ansgar Kriwet, a Festo igazgatóságának értékesítésért felelős tagja a cégcsoport Stuttgart melletti székhelyén, Esslingen kialakított valós kiállítási standján mutatta be a sajtótéjákoztató résztvevőinek a gyakorlatban, hogy mely termékek jelentik a koronavírus-járvány kríziséből kivezető utat, ezzel párhuzamosan pedig a fenntarthatóság előmozdítását mind a Festo saját berkein belül, mind pedig a termékeiket alkalmazó vállalatoknál. Kiemelte, hogy a pandémia megmutatta mindannyiunk sebezhetőségét a globális gazdaságban. Erre válaszul az idei digitális Hannoveri Vásáron azokat az automatizálástechnikai megoldásokat helyezik előtérbe, amelyek hozzájárulnak a rugalmasság növeléséhez a hasonló helyzetek jobb kivédéséhez.

A szakember a standon látható újdonságok közül többek között kitért a Festo hagyományos területének számító pneumatikai automatizálás intelligens formáját elsőként megvalósító VTEM digitális szelepsziget, a Motion Terminal legújabb fejlesztéseire, a mesterséges intelligencián alapuló megoldások kiemelt szerepére többek között a VTEM-mel, de a BionicSoftHand pneumatikus robotkézzel kapcsolatban is, az egyéni tanulást támogató LX okos digitális oktatási portálra, valamint a Festo energiamegtakarítási szolgáltatásaira és energiahatékonysági moduljaira. Végezetül egy szemre is látványos, a hallásnak meg még inkább különleges demonstrációs elrendezésen egy tradicionális indonéz hangszert, a bambusz hangkeltőkből álló anklungot szólaltatta meg, amely Festo-automatikával vezérelve a nádtestek emberi érintése nélkül játszotta Mozart zenéjét.