Greenion – a szén-dioxid semlegesítője
Létfontosságú lenne a zöldgondolkodás elterjesztése az építészetben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az erőforrás-hatékonyság növelése érdekében. Mészáros Ferenccel, a Greenion feltalálójával arról beszélgettünk, hogy az általa kifejlesztett technológia hogyan nyújthat segítséget a probléma megoldásában.

Mikor merült fel először a Greenion kifejlesztésének ötlete?

Mint oly sok más esetben, az ötlet a természet világából jött: az inspirációt történetesen a gombák adták. Korábban nemzetközi szintű mikológiai szakértéssel is foglalkoztam, és mivel a gombák földünk egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói, gondoltam, a náluk alkalmazott megoldás az emberiség által kibocsátott szén-dioxid semlegesítésére is szolgálhat. A Greenion-technológia fejlesztésével 8 évvel ezelőtt, 2007-ben kezdtem komolyabban foglalkozni.

Milyen területen tervezik a legfőbb felhasználást?

A Greenion az ipari felhasználás és a mindennapi élet számos területére adaptálható: a közösségi terek levegőjének CO2-tartalom-csökkentésétől a járművek CO2-kibocsátásának mérséklésén át az ipari létesítmények, erőművek füstgáztisztításáig. Utóbbi két terület különösen fontos, hiszen az épületek a föld CO2-kibocsátásának egyharmadáért felelősek. Meg kell állítani tendenciát, hogy épületeink felújítása, hűtése, fűtése egyre több energiát emésszen fel. Jelenleg csupán az Európai Unióban mintegy 14 ezer regisztrált nagykibocsátó van – hazánk iparszerkezete miatt kissé alulreprezentált nemzetközi összehasonlításban a maga 260 db nagyvállalatával –, nem kérdés tehát, ezen a területen érintettből akad bőven. Számos hazai és külföldi befektetővel is tárgyalásban állunk.

Fenntartható városfejlesztés
A környezettudatos építés egyik vezető nemzetközi szakértője, Jerry Yudelson szerint a környezetkárosító energiafelhasználás során az egyik legnagyobb kihívást a túlzott szén-dioxid-kibocsátás jelenti, amelynek csaknem 40 százalékát az épületek adják. Nem véletlen, hogy a városok fenntarthatóságának növelésére számos nemzetközi és hazai kezdeményezés született már. A tudatos várostervezés – „smart city” – kialakítása során kiemelt szempont a szén-dioxid csökkentése. Ennek érdekében a tervezők két irányt tartanak szem előtt: a régi épületek energiahatékonyságának javítását és az új épületek környezetbarát tervezését. A Greenion-technológia egyszerű adaptálhatóságával mindkettőre alkalmas megoldás lehet, és hosszú távon a fenntartható városfejlesztés szerves részét képezheti.

Mennyiben járulhat ez hozzá a környezetkíméléshez, léteznek-e erre, illetve a gazdasági hasznosságra számítások?

Egyelőre hadd mondjam a reményeimet ezzel kapcsolatban. Bízom benne, hogy a találmányomat a világ több országában sokféleképpen fogják hasznosítani, az élet számos területén. Ennek köszönhetően pedig kimutatható és mérhető szerepet játszik majd a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, hozzájárulva környezetünk védelméhez.

Hogyan működik pontosan a technológia?

Némi kémiai ismeret szükséges a megértéséhez. A szerkezetbe jutó magas gázkoncentrációjú keveréket elektrokémiai úton tisztítja, a műszaki megoldás a molekulák gerjesztésével az ózonrétegben zajló folyamatokat mintázza. A folyamat során a gázból ion és vízben oldott hidratált ion keletkezik, a szén-dioxid pedig gázkarbonátionná vagy bikarbonáttá alakul, amely például a természetes vizekben is előfordul. Az ionizációhoz csak kis mennyiségű energia szükséges, amit akár egy napelem is biztosíthat.

Milyen stádiumban van a fejlesztés?

Nyolcéves tökéletesítést követően mára elkészült a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő rendszer első prototípusa – kifejezetten autókra optimalizálva. A fejlesztésnek köszönhetően a mostani változat könnyű adaptációt tesz lehetővé számos autótípuson, ráadásul a jelenlegi fejlesztésekkel elméletileg akár 50%-os CO2-kibocsátás-csökkentés is elérhető. Emellett folyamatosan dolgozunk, és már a bemutatás előtt áll a beltéri és egy nagyobb méretű kültéri szmogtisztító megoldásunk, amely a szennyezett városi levegő megtisztításában segíthet majd, igazán nagyléptékben. Az ipari mértékű felhasználáshoz pedig partnereket keresünk, akikkel közösen tudjuk a gyakorlati tapasztalatok útján továbbfejleszteni a megoldást.

Mikorra várható a technológia széles körű bevezetése?

Az első Greenion-technológiával felszerelt autó hamarosan európai tesztkörútra indul, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse, ugyanakkor az újabb fejlesztésekhez elkerülhetetlen további befektetők bizalmának elnyerése. Jelenleg több minisztériummal és állami szervezettel, hazai és nemzetközi befektetőkkel és az államfőt segítő Környezeti Fenntarthatósági Igazgatósággal is kapcsolatban állunk. Az, hogy a gyártás mikor és milyen irányba tud elindulni, most már tehát elsősorban a fejlesztésekbe bevont partnereinken múlik.

A nemzetközi terjeszkedés szerepel a célok között?

Jelentős az érdeklődés a technológia iránt a hazai és külföldi energetikai és járműiparból, nevek említése nélkül elárulhatom, hogy a legnagyobb cégekkel állunk kapcsolatban, amelyek potenciális partnerei és felhasználói lehetnek a technológiának. Mivel a kibocsátott szén-dioxid nem áll meg az országhatárokon, ezért a káros anyagok elleni küzdelemnek is globálisnak kell lennie, mi pedig azon dolgozunk, hogy a fejlesztéseinket világszerte használják autókban, városokban, ipari üzemekben és épületekben egyaránt.

Mészáros Ferenc

Mészáros Ferenc 2007 óta foglalkozik a Greenion-technológia tökéletesítésével. Az ötlet ezúttal is a természeti folyamatok lemásolásából fakadt. A korábban étkezési- és gyógygomba-termesztéssel, kutatással, nemzetközi szintű mikológiai szakértéssel, illetve gombatelepek működésének optimalizálásával is foglalkozó Mészárosnak az élővilágban egyedi, kivételes tulajdonságokkal rendelkező gombák adták az inspirációt, hiszen ezek az élőlények földünk egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói.