Gecko Gripper, az egyedi kobot
A gecko gripping technológiát eredetileg a NASA laboratóriumában fejlesztették ki azzal a céllal, hogy üzemen kívüli műholdakat és egyéb űrszemetet gyűjtsenek be vele, valamint hogy a Nemzetközi Űrállomáson alkalmazzák.

Az OnRobot egy globális vállalat, amelynek központja a robotágazat fővárosában, a dániai Odensében található. A vállalat különböző grippereket, szenzorokat, valamint egyéb kobot- (kollaboratív robot) kiegészítőket gyárt, melyek segítenek a gyártó cégeknek teljes mértékben kihasználni az együttműködő robotok előnyeit: a könnyű használatot, költséghatékonyságot és az emberi munkaerő melletti biztonságos üzemeltetést. Az OnRobot egyik vezető terméke az egyedi technológiát használó Gecko Gripper.

Gecko Gripper kollaboratív robot

A gecko gripping technológiát eredetileg a NASA laboratóriumában fejlesztették ki azzal a céllal, hogy üzemen kívüli műholdakat és egyéb űrszemetet gyűjtsenek be vele, valamint hogy a Nemzetközi Űrállomáson alkalmazzák. A technológia továbbfejlesztésének köszönhetően a Gecko Gripper az űrtechnológia mellett az ipari területeken is alkalmazható, mely során óvatosan vesz fel sima felületű tárgyakat, illetve olyan tárgyakat is, melyeknek felületén lyukak találhatók, így a hagyományos vákuumos gripperek nem tudják mozgatni őket. A dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek meghatározó része jelenleg is Magyarországon, Budapesten történik. A csapat a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a munkában, valamint hardver és szoftverfejlesztéseken is dolgozik.

Gecko Gripper műszaki adatai
  • Robusztus, kompakt, hosszú élettartamú, hidraulikus/pneumatikus robotmegfogók
  • Maximális terhelhetőség: 6,5 kg
  • Mivel nincs szükség sűrített levegőre, csökken a karbantartási költség, a befektetés pedig gyorsabban, akár Mindössze 5 hónap alatt is megtérülhet
  • Beépített közelségérzékelő és integrált szoftver
  • Kompatibilis robotmárkák: Doosan, Fanuc, Hanwha, Kawasaki, KUKA, Nachi, Techman Robot, Universal Robots, Yaskawa
  • Díjak: 2019 Robotics Award Hannover Messe, 2019 Edison Awards – Ezüst, 2019 Innovationand Entrepreneurship Award (IERA)