Új gripper kerülhet idén a karácsonyfa alá
Az OnRobot budapesti fejlesztői virtuális üzemlátogatással egybekötve mutatták be a cég legújabb termékeit.

Virtuális sajtótájékoztatón számolt be szerdán 2020-as eredményeiről a dán, amerikai és magyar cégek összeolvadásával létrejött OnRobot. A Zoomon tartott eseményen részt vett Vikram Kumar, az Észak-európai és a CEE régiók vezérigazgatója, valamint a cég budapesti kutató-fejlesztő részlegétől Szoboszlai Imre, a R&D osztály vezetője és Balázs István, regionális technikai támogatásért felelős mérnök. Enrico Krog Iversennel, a világ egyik legjelentősebb, több mint 185 főt foglalkoztató robotikai vállalatának vezetőjével nemrég beszélgettünk, illetve volt lehetőségünk a budapesti telephelyen is körbenézni, így számunkra sok ismerős dolog hangzott el a legmodernebb EOAT- és kobottechnológiát képviselő OnRobot online bemutatóján, a legújabb innovációkkal, a robotika helyzetével, a cég fejlesztési stratégiájával kapcsolatosan.

A Barcelonából bejelentkező Vikram Kumar többek között elmondta, hogy a gyártási folyamatok robotizálása és automatizálása a Közép- és Kelet-európai régiót is elérte, és a minden eddiginél egyszerűbben telepíthető új megoldások új alkalmazási területeket nyitnak meg az együttműködő robotika előtt. A régiós vezető szerint az ember-robot együttműködésén alapuló technológia, az úgynevezett kobotok használata az elmúlt évtized egyik legfontosabb innovációja: az automatizálás nagyobb hatékonysághoz, jobb eredményekhez, alacsonyabb költségekhez, valamint megemelkedett rugalmassághoz vezethet, és nem csak a nagy gyártók, de a kis és közepes vállalatok számára is.Manapság nem nagyon kell azt magyarázni, hogy mit nyerhetnek a gyártó cégek az automatizálással: a robotok el tudják végezni azokat a feladatokat, amelyek az emberek szempontjából már nem biztonságosak vagy végrehajthatók, továbbá a robotok folyamatosan, megállás nélkül képesek a munkavégzésre. 2020-ban azonban nem utolsó szempont az sem, hogy az automatizálás a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is segíthet, mivel a társadalmi távolságtartás mellett is képes fenntartani a termelékenységet. Kumar ezeken túlmenően dióhéjban összefoglalta az OnRobot legújabb fejlesztésű, elektromos robotkarvégi eszközeinek legfontosabb előnyeit is: a pneumatikus elődjeiknél csendesebb, gyorsabb, pontosabb és érzékenyebb megfogók, csiszolók, a kollaboratív robotikai alkalmazások biztonságos, gyorsan és egyszerűen programozható, helytakarékos eszközei.

Vikram Kumar felelevenítette, hogy milyen új EOAT-termékeket dobott piacra 2020-ban az OnRobot: februárban érkezett a Single Pad Gecko és a 3 Finger Gripper, áprilisban a Soft Gripper és az OnRobot Eyes, júniusban a Screwdriver, szeptemberben a Sander, és októberben a 2FG kétujjas gripper. Ez utóbbit, azaz a 2FG7, azonnali használatra kész megfogót be is mutatták részletesen a szerdai virtuális eseményen.A 2FG7 gripper fő erénye, hogy megterhelő gyártási körülmények között, nagy igénybevételű alkalmazások során is képes teljesíteni. Amellett, hogy IP67 hitelesítéssel rendelkezik, a párhuzamos gripper a tisztatér minősítést (ISO 5. osztály) is megkapta, amely számos anyagmozgató alkalmazás előfeltétele a gyógyszeripar és elektronikai gyártás területein. A könnyen kezelhető, kicsomagolás után egyből használható 2FG7-et arra tervezték, hogy képes legyen bármekkora méretű vállalkozás számára a megfogással járó alkalmazásokat olcsón kialakítani. Telepítése csak perceket vesz igénybe, és kifejezetten alkalmas a nagyigényű terhek mozgatására – akár még szűk helyeken is, valamint ideális a low-volume/high-mix gyártáshoz és számos különféle alkalmazás esetén gyors megtérülést tesz lehetővé, beleértve a gépkiszolgálást, az anyagmozgatást és az összeszerelést is. Bár a 2FG7 kisebb, mint a cég RG2 és RG6 gripperei, mindkettőnél nagyobb teljesítményre képes, így alkalmas a szűk munkaterületeken való munkavégzésre, például az olyan forgalmas gyártóüzemekben, ahol a szabad terület nagy érték.

Az odense-i központú OnRobot technológiáit és fejlesztéseit évek óta magyar szakembergárda is támogatja: a budapesti R&D központban több mint 25 szakember dolgozik, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a globális piacot lefedő, dán cég leginnovatívabb robotikai fejlesztéseinek meghatározó része Magyarországon történik. A magyar mérnökök, szoftverfejlesztők számos termék megalkotásán dolgoztak, beleértve a RG2-FT-t, a világ első intelligens gripperét, vagy a HEX erő/nyomaték szenzort, és az OnRobot Eyes-t. A Budapesti központ volt a motorja annak a 2019-es nagyszabású fejlesztésnek is, amellyel megteremtették a vállalat új termékportfóliójának alapját, valamennyi termékük közös mechanikai és elektromos felületével.

A Zoomon tartott sajtóeseményen Balázs István, a regionális technikai támogatásért felelős mérnök két alkalmazás-bemutatót is tartott. Először megmutatta, hogy lehet tényleg pár perc alatt betanítani, beprogramozni az OnRobot 2020-ban piacra dobott, teljesen elektromos csiszolókorongját, a véletlenszerű orbitális csiszoló automatizált felületkezelő alkalmazások (csiszolás és polírozás) számára kifejlesztett Sandert. Az alkalmazást nagyon rövid idő alatt lehet nulláról felprogramozni, a hozzá tartozó egyszerű grafikus interfésznek és funkciókönyvtárnak köszönhetően.

Az erő/nyomaték érzékelővel párosított, plug-and-play csiszolóeszköz képes a szabványos csiszoló és polírozó párnák önálló felvételére, azaz az üzemeltető beavatkozása nélkül van mód a különböző szemcseméretű csiszolópapírok automatizált cseréjére. Mint kiderült, az ezt lehetővé tevő csiszolópapír-cserélőt a budapesti központban fejlesztették ki, és a magyar mérnökök találmányát mostanra világszabadalom védi. Mint azt Balázs István demonstrálta, a Sander munkába állítása alapvetően csupán három programelemből áll: az eszköz felpattintása után manuálisan be kell tanítani a robotkart a a fő munkapontokra, majd megadni a szükséges fordulatszámot (max 10 000 rpm), és végül a munkadarab - a bemutatón egy gitártest - felületén körbevezetni kézzel, ezzel betanítva a csiszolóeszközt a kívánt formára.

Balázs István röviden szemléltette a 2FG7 kétujjas megfogó működését is, egy két gripperrel is felszerelt robotkarral. A 2FG7 programozása szintén egyszerű, és mint a magyar mérnök hangsúlyozta, ez az OnRobot leggyorsabb mozgású elektromos megfogója az eddigiek közül: használatával sok időt (avagy pénzt) meg lehet spórolni, milliós nagyságrendű gyártási ciklusoknál ugyanis a tizedmásodpercek is sokat számítanak. A külső és belső szorítással használható megfogó egyik fontos újdonsága, hogy váratlan áramkimaradáskor az ujjak zárnak, így nem ejtik el a terméket így előálló rendkívüli helyzetben sem.Bár az új OnRobot-portfólió még premier előtt álló, 2020-ban esedékes termékéről nem tudni sokat, Szoboszlai Imre, az OnRobot budapesti R&D osztályának vezetője kérdésünkre annyit elárult, hogy egy új gripperrel jelentkeznek még idén, azaz új OnRobot technológiára számíthatnak az ügyfelek valamikor karácsony előtt.