Garancia a stabil megmunkálási folyamatra
A fél- és teljesen automatikus Rösler centrifugális koptatóberendezések teljesítményüknek és rugalmasságuknak köszönhetően a második legnépszerűbb eszközök a vibrációs koptatógépek után a felületkezelési technológiákban.

A centrifugális elven működő koptatóberendezések széles körben alkalmazhatók a viszonylagosan nehéz erőátviteli alkatrészektől a nagyon könnyű, vékony falú, finoman sajtolt acéldarabok felületkezeléséig. A biztonságos és állandó megmunkálási folyamathoz, valamint a berendezés hosszú élettartamának eléréséhez lényeges az álló megmunkálóüst és a forgó tárcsa közötti rés pontos beállítása és folyamatos utánállítása. Ez idáig a rés beállítása kézzel történt, vagy a megmunkálóüst teljes kerülete mentén, vagy központi beállító kerékkel.

Egy újonnan kifejlesztett, szabadalmaztatott résbeállító rendszerrel a Rösler különleges megoldást ajánl az automatikus résbeállításra a teljes megmunkálási folyamat során. Ezenfelül a résfelület hőmérséklete is folyamatosan ellenőrzésre kerül. Az automatikus résellenőrző és -beállító rendszer megakadályozza a nagyon vékony munkadarabok résbe való beszorulását, ami egyébként erőteljes elhasználódáshoz vagy a berendezés sérüléséhez vezetne. A másik előny, hogy ez a résbeállító most könnyen, közvetlenül alkalmazható, ily módon növelve a felhasználhatóságát.

A résellenőrzés és -beállítás elvének vázlata (forrás: Rösler)

Az automatikus résbeállítás megelőzési céllal végzi a berendezés és a megmunkálási folyamat ellenőrzését, ezenkívül valamennyi biztonsági eszköz összeköttetésben van egy automatikus leállító funkcióval. Ez pedig a berendezés és a munkadarab sérülése elkerülésének a legjobb megoldása. A megbízható megmunkálási folyamat elérése mellett az erősen kopásálló poliuretánból készült forgó tárcsa és megmunkálóüst még szélsőséges munkakörülmények között is a leghosszabb élettartamot biztosítja. A megmunkálóüst belső felületi formájának kialakítása intenzív fejlesztőmunka eredménye, és elősegíti a koptatótestek és a munkadarabok körforgását, növeli a megmunkálóerőt, és megakadályozza, hogy a munkadarabok ússzanak a feltöltött berendezésben, vagy a megmunkálóüst falára tapadjanak. Számos egyedi program lehetővé teszi a gyakorlati megoldások megvalósítását a sebesség, a vízszint, illetve a megmunkálási és a válogatási idő változtatásával.

A centrifugális koptatóberendezést az teszi speciálissá, hogy a Rösler gépeinek megmunkálási teljesítménye 10-30-szorosa a hagyományos körvályús koptatókénak, és sokkal rugalmasabb is. Az automatikus centrifugális koptatóberendezést két- vagy háromadagos összekapcsolt kivitelben is telepítik. Minden egyes alkalmazáshoz különböző méretekből lehetséges a legmegfelelőbb rendszer kiválasztása. Minderről az idei Mach-Tech kiállítás látogatói is meggyőződhetnek majd.