Folytatódik az iparosítás Magyarországon
Átadták az Amazone új debreceni telephelyét, a német Honsa gyártó- és szerelőcsarnokát Pécsett, valamint a dorogi GMD alumíniumöntödéjét.

Gyors ütemben duzzadnak az ipari területek Magyarországon. Míg a fejlett országokban a legkisebb vállalkozásoktól a legnagyobb gyárakig mindenki a digitalizációba fektet, Magyarországon a viszonylag alacsony bérek és a kormányzati támogatások eredményként újabb és újabb összeszerelőüzemek, gyárak és öntödék nyílnak. Az elmúlt napokban felavatott ipari létesítményeknél a kormány tagjai is jelen voltak, akik két új autópályaszakaszt ígértek Baranya megyének a következő években: megépül az M6-os országhatár és Bóly közötti szakasza, illetve a Pécs és Barcs közötti sztrádaszakasz is. 

Gépgyártás

Átadták az Amazone új, debreceni telephelyét kedden a helyi Határ úti ipari parkban, a beruházás 400 millió forintba került - mondta az átadáson Kovács Tamás, a cégcsoport magyarországi vállalatának ügyvezetője. Az ipari park egyhektáros területén 1100 négyzetméteres épületegyüttest alakítottak ki, benne 200-200 négyzetméteres szerelőcsarnokkal, illetve alkatrészraktárral, továbbá egy 400 négyzetméteres bemutatóközponttal. Christian Dreyer tulajdonos arról beszélt, hogy cégük 136 éve családi tulajdonban van Németországban, és arra törekednek, hogy a legkorszerűbb gépeket biztosítsák a mezőgazdasági vállalkozóknak, köztük a magyar gazdáknak. Az új debreceni telephelyen továbbképzéseket is szerveznek majd, és biztosítják a gyártók, kereskedők, szaktanácsadók és felhasználók közötti rendszeres eszmecserét.

Kalaptartót gyártanak a Jaguárba

Szintén a héten adták át a német tulajdonú Honsa Kft. közel kétmilliárd forintos beruházással megépült új gyártó- és raktárcsarnokát Pécsett. A csarnok a vállalat összesen 3,2 milliárd forintos, 766 millió forintos kormányzati támogatást élvező kapacitásbővítési beruházásának részét képezi. A Koller csoport pécsi leányvállalata, a Honsa Kft. szeptember 17-én átadott 4900 négyzetmétereses gyártó- és raktárépülete a cég nyolcadik üzemcsarnoka, azzal együtt már 20 ezer négyzetméteren tud termelni a vállalat a baranyai megyeszékhelyen az év végétől. Max Koller, a Koller csoport tulajdonosa és ügyvezetője kiemelte: a magyarországi leányvállalat a legnagyobb gyártóüzeme a cégcsoportnak, és emiatt egyik legfontosabb pillére. Mint fogalmazott, a Honsa Kft. nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az 1994-ben családi vállalkozásként indult cégcsoport Európa egyik piacvezető autóalkatrész-gyártójává válhatott. Megjegyezte, hogy a vállalat nemcsak Pécsen és Németországban, de Kínában és Mexikóban is rendelkezik már egységekkel. A német tulajdonú vállalkozás automatizált gyártósorral, magas technológiai színvonalon csomagtér-, pótkerék-fedlap, kalaptartó és komplett csomagtér-rendszerek előállítását végzi az autóipar részére. A Honsa Kft. közvetlen beszállítója a Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar, Land Rover, Seat, valamint a BMW autómárkáknak.

Robot dolgozik egy alumínium fröccsöntő gép mellett a francia GMD Group járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjében a Dorogi Ipari Parkban

Dorogon az ipari parkban a francia GMD járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjének felavatása történt meg a múlt héten, ahol az új üzem, a legkorszerűbb technikákat alkalmazva, 240 munkahelyet teremt. Alain Martineau, a GMD-csoport elnöke és tulajdonosa elmondta, az üzem a cégcsoport öntödei üzletágának összes egysége közül a legnagyobb, egyidejűleg Európa legmodernebb és leghatékonyabb, magas szinten robotizált üzeme. A cég vezetője szólt arról is, hogy hamarosan megkezdik a tervezett fejlesztés második ütemét. A vállalat korábban arról tájékoztatta a dorogi képviselő-testületet, hogy a 20 ezer négyzetméteres termelő területet később megduplázzák és további 250 munkatárs felvételét tervezik. Az elnök elmondta a GMD jelentős megrendelést kapott a PSA-csoporttól, ez tette lehetővé a dorogi fejlesztést. A GMD csoport fém- és műanyagipari termékeket gyárt főképp a járműipar és más ágazatoknak. Sajtolással, fröccsöntéssel, hőformázással, alumínium-olvasztással, valamint fémöntéssel foglalkoznak, tömítéseket készítenek Magyarországon Bonhádon is és Dorogon. A gyártás mellett autó-, illetve gépészeti alkatrészek tervezése és fejlesztése is a portfólió része.