300 millió forintos technológiai fejlesztés egy magyar kkv-nál
Automatizálással fejlesztette gyártóüzemét a nagykanizsai Siroma-Plast, ezzel bővítette kapacitását az ipari felhasználásra szánt, fröccsöntött műanyag alkatrészgyártó. 

Csaknem 300 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával fejlesztette a technológiát és bővítette kapacitását az ipari felhasználásra szánt, fröccsöntött műanyag alkatrészeket gyártó nagykanizsai Siroma-Plast Kft. Az 1990-ben hőre lágyuló műszaki műanyagtermékek előállítására alakult Siroma-Plast Kft. termékei autóipari, elektronikai és gázipari felhasználásra készülnek, túlnyomórészt európai gyárakban alkatrészként vagy félkész termékként használják fel gyártmányaikat. Bizonyos alkatrészekkel közvetlenül látják el a multinacionális cégek kínai és amerikai gyárait.

A nagykanizsai cég fő megrendelői közé tartozik a Valeo cégcsoport, az Itron-Ganz Mérőgyár és a Schneider csoport. A folyamatosan növekvő kereslet miatt döntött a társaság a technológiafejlesztés és a kapacitásbővítő beruházás mellett. Elsődlegesen a gyártási folyamat automatizáltságának fokozása érdekében egymást kiegészítő berendezésekből álló gyártósorokat alakítottak ki. A beruházás keretében korszerűsítették a gyártócsarnokot, napelemes rendszert építettek ki, továbbá fröccsöntő gépeket, a teljes gyártási folyamat automatizálását segítő célgépeket és termékeltávolító robotokat vásároltak, illetve a hatékonyabb termelést elősegítő vonalkódos rendszert is bevezettek. A Széchenyi 2020 program keretében kiírt GINOP-pályázat segítségével a közel 855 millió forintos beruházáshoz több mint 299 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a vállalkozás. A beruházásnak köszönhetően a cég 150 munkahelyet tudott megőrizni és hosszú távon munkát biztosítani számukra a nagykanizsai üzemben.