hero
Férfi volt Mona Lisa? – a csontok elárulják
A Mona Lisa maradványainak vélt csontváz és koponya felfedezése választ adhat arra a kérdésre, ki volt valójában a portré modellje. Elkészítik ugyanis a koponya rekonstrukcióját.

Nemrégiben források kerültek elő, amelyekből kiderült, Lisa Gherardinit, a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo feleségét a firenzei Szent Orsolya-kolostorban temették el 1542-ben. Régészek Silvano Vinceti vezetésével ásatásokat kezdtek a még álló, de már romos egykori zárdában, ahol tavaly egy koponyát, most pedig egy csontvázat találtak.

Először azt vizsgálják meg, hogy a csontmaradványok ugyanattól az embertől származnak-e, majd Lisa Gherardininek a zárdához közel eltemetett két gyermeke DNS-ével vetik egybe a csontmaradványokból nyert DNS-t, hogy azonosítani tudják a maradványokat. Amennyiben kiderül, hogy Lisa Gherardinit találták meg, elkészítik a koponyarekonstrukciót, amit egybevetnek a portréval.

Ez pedig eldöntheti a kérdést, kit ábrázol a festmény. Vinceti ugyanis úgy véli, a portré valójában Leonardo da Vinci tanítványát és egyben szerelmét, a Salainak becézett Gian Giacomo Caprottit ábrázolja. Salai 1490-től dolgozott Leonardo mellett több mint két évtizeden át. Vinceti a köztük lévő kapcsolatot homályosnak nevezte, de a legtöbb művészettörténész úgy véli, szeretők voltak.

A Keresztelő Szent János és a kevésbé ismert Megtestesült angyal (Angel Incarnate) Salait ábrázolja. Vinceti az AP-nek elmondta, Salai Leonardo kedvenc modellje volt és feltűnő a hasonlóság a két modell szája és orra esetében. Elképzelhető, hogy a Mona Lisa Salai arcvonásait őrzi – nyilatkozta Vinceti. Silvano Vinceti azonban azt is hangsúlyozta, a portré elsősorban Leonardo tudományos, művészi és filozófiai gondolatainak összességét tükrözi. Mivel több éven át készült, többféle hatást, gondolatot tükröz, több az értelmezési szintje is. Mindenesetre az esetleges arcrekonstrukció sok kérdésre adhat választ.

Karosszékben
A szakértők többsége vitatja Vinceti álláspontját a modell személyét illetően. Tény, hogy miközben Leonardótól számtalan feljegyzés maradt fenn, a portré modellje nem volt ismert. Leonardo halála után nem sokkal, Vasari vélte úgy, hogy Francesco del Giocondo felesége volt a modell.