Fenntartható ipari törlőkendők
A német MEWA textilszolgáltató legújabb projektje keretében hidrogénhajtású teherautókkal szállítja ötvenszer használható ipari törlőkendőit.

A német MEWA textilszolgáltató már 114 éve kínál többször felhasználható ipari törlőkendőket partnereinek. Folyamatosan arra törekszik, hogy a fenntarthatóság és a természeti erőforrások megóvásának egyik élharcosa legyen. A vállalat egyik legújabb projektje is aláhúzza ezt a törekvést: a MEWA Németországban az első olyan cég, amely napi szinten használ hidrogén üzemanyaggal hajtott teherautót. Ez a Svájcban tesztelt gépjármű egyáltalán nem bocsát ki szén-dioxidot. A hidrogén üzemanyag előállításához vízierőművekben termelt áramot vesznek igénybe, így a tehergépkocsihoz kapcsolódó teljes emisszió is csak a kipufogóból kiáramló vízgőzre korlátozódik.

Az első hidrogén üzemanyaggal hajtott MEWA tehergépkocsi Svájcban teljesít szolgálatot (Fotó: MEWA)

A vállalat tevékenységét ezen felül a természeti környezet megóvását szolgáló termelési folyamatok jellemzik. Ebbe a körbe tartoznak például a hővisszanyerési eljárások, a törlőkendőkből kinyert szennyeződések termikus felhasználása, a szennyvíz kezelése, a nyersanyagok újrahasznosítása, és a friss vízzel történő takarékoskodás céljából kidolgozott kaszkádrendszerű mosási eljárás. A MEWA törlőkendőit átlagosan ötvenszer lehet kimosni és újra felhasználni.

A törlőkendők mosása során takarékoskodnak a vízzel. Egy MEWA ipari törlőkendőt akár ötvenszer is újra fel lehet használni (Fotó: MEWA)

Az ipari törlőkendők szállítására a vállalat saját fejlesztésű, hosszú élettartamú biztonsági tárolóedényeit használja, bérelhető munkaruháit pedig textil védőzsákokban szállítja ki.

A vállalat folyamatosan fejleszti környezetvédelmi technológiáját, nem véletlen, hogy a textilszolgáltatók között elsőként, már 1997-ben kiérdemelte az ISO 14001 szerinti környezetirányítási tanúsítást.