Fenntartható csomagolási megoldások
A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja szervezésében megrendezték az Öko-packaging meetupot, melynek célja a fenntarthatóbb és jövőbe mutató logisztikai megoldások bemutatása volt. A rendezvényen nagy számban képviseltették magukat logisztikai szakemberek és nagyvállalatok illetékes vezetői is.

Az előadásokon a legújabb csomagolóipari trendekről és azok környezetvédelmi, fenntarthatósági vonatkozásairól kaphattak információkat a résztvevők május 27-én. Környezetbarát csomagolási eljárásárokról volt szó és az elhangzó előadások mellett izgalmas szakmai beszélgetésekre is sor kerülhetett az online térben. 

A raklap, mint IoT-eszköz

Az EPAL raklapok még azok számára is ismerősek, akik csupán érintőlegesen foglalkoznak a terméklogisztikával. Ezek az eszközök az utóbbi pár évben komoly átalakuláson mennek keresztül, most pedig őket is utolérte a digitalizáció. Michael Brandt az iPAL logisztikai és innovációs vezetője a rendezvényen bemutatta a digitális raklapok előnyeit, hiszen ezek az eszközök jelentősen megkönnyíthetik a logisztikusok életét, nem csak az azonosítás terén. Az intelligens, az okos eszközökkel kommunikálni képes, sőt, akár a vállalati felhőszolgáltatással összeköthető raklapok már elérhetők, emellett pedig további hatékonyságfokozó logisztikai applikációk is támogathatják a vállalat mindennapi működését az anyag- és készletkezelés területén.

Forrás: EPAL

A fólia nem ellenség

A csomagolóanyagokat gyakran éri kritika azzal kapcsolatban, hogy csupán egyszer használhatók és újrahasznosításuk, valamint megsemmisítésük nem környezetbarát. Ez azonban nem törvényszerű. Arató Gábor a Manupackaging Magyarország Kft. ügyvezetője a strechfóliázás környezetbarátabbá tételének három pillérét mutatta be a résztvevőknek.

„Ami fenntartható, az környezetbarát?” - tette fel a kérdést Arató Gábor, majd hozzátette: „a környezetbarát termékek esetén is figyelembe kell venni a később keletkező hulladékokat, illetve az előállításának környezetterhelését”. 

Az első megoldás a „diéta”: csökkenthetjük a csomagolóanyagok felhasználását, amihez jobb minőségű termékekre és gépekre van szükség. Ez nemcsak környezetbarát, hanem költséghatékony megoldást is jelent. Az új technológiákon alapuló csomagolástechnikai megoldások ráadásul igen gyorsan, maximum két éven belül megtérülhetnek.

A második megoldás az újrahasznosítás. A leggyakrabban használt fóliák végtelenszer újrahasznosíthatók, erre pedig szükség is van. A harmadik pillér a lebomlás, vagyis fontos ügyelnünk arra, hogy olyan csomagolóanyagokat használjanak a gyártók, amelyek nemcsak újrahasznosíthatók, hanem a környezetben egy speciális adalékanyagnak köszönhetően képesek legyenek lebomlani is.

Forrás: Canva

Környezetbarás csomagolási megoldások

Hopka Imre, a Wanapack Kft. ügyvezetőjeként környezetbarát papírcsomagolási megoldásokat mutatott be az eseményen. Véleménye szerint az e-kereskedelem igen nagy hatással volt a csomagolóiparra: megnőtt az igény a valódi védelmet biztosító csomagolóanyagokra és csomagolástechnikai megoldásokra. Fontossá váltak továbbá a felhasználás szempontjából további funkciók is: ilyen a könnyű nyitás és visszazárás is.

A csomagolási megoldások tervezésekor a dobozokban tárolt termékek minősége, törékenysége, valamint a további rakodás is szempontot jelent, ezekre mind más és más terméket vagy termékkombinációt kínál a vállalat.

Csomagolóipari megoldások az élelmiszeriparban

Papírba csomagolt üdítőital? - Egyre közelebb vagyunk hozzá.

Kovács Dorottya, a Coca-Cola HBC kommunikációs specialistája az eseményen bemutatta, hogy legújabb üdítőital csomagolásuk már részben papírból készül, a tervek szerint pedig a vékony belső műanyag borítást is el tudják majd hagyni hamarosan. Az italgyártó vállalásai közé tartozik egyébként, hogy 2025-re minden elsődleges csomagolóanyagát 100 százalékban újrahasznosítható alapanyagból készíti, 2030-ra pedig a felhasznált PET alapanyagot újrahasznosított forrásból szerezné be. Emellett a visszagyűjtésben is szerepet kívánnak vállalni.

TetraPak: Csomagolóanyag a fenntarthatóság jegyében

Kovács Tibor, a TetraPak Gyártó Zrt. késztermék és fenntarthatósági vezetője a teljes életciklus szemléletről beszélt, vagyis arról, hogy a nyersanyagoktól a gyártáson és a felhasználáson át az újrahasznosításig gondoskodnunk kell a csomagolóanyagokról. A fenntarthatóságnak részévé kell tenni ezt a komplex szemléletet ahhoz, hogy változást érjünk el és környezettudatosabbá váljon az ipar és a társadalom is.

 

Műanyagok mindenütt

Az előadások sorát Bordós Gábor, a Wessling Hungary Kft. projekt koordinációs menedzserének prezentációja zárta, aki a mikroműanyagokról beszélt. Ezek az igen apró műanyagszemcsék megtalálhatók az élővizekben, így az élő szervezetekbe is bekerülnek. Mennyiségük csökkentése a közös ügyünk, így a vállalat hasznos információkat szolgáltat a hozzá forduló cégeknek a fenntarthatósággal és a szennyezés csökkentésével kapcsolatban.