Felfedezték az első ellipszoid exobolygót
Az Európai Űrügynökség (ESA) felfedezett egy exobolygót, melynek pályája olyan közel esik a napjához, hogy gömbölyű helyett ellipszoiddá deformálódott - derül ki egy sajtóközleményből. Más szóval, a bolygó napjának árapály-ereje olyan erős, hogy deformálja a szilárd talajt. 

Az árapály bolygódeformáló ereje

Ez az első alkalom, hogy a csillagászok egy exobolygó deformációját észlelték, és elméleteket bizonyítanak a nagy napok gravitációs hatásáról a közeli pályán keringő bolygókra. A bolygó neve WASP-103b, és a Herkules csillagképben kering a WASP-103 gazdacsillaga körül. A WASP-103 nagyjából 200 fokkal melegebb, mint a mi Napunk, és 1,7-szer nagyobb.

Illusztráció a WASP 103b-ről. Forrás: Interesting Engineering

Napunk ugyan hatással van az árapályainkra, de elég messze van a Földtől ahhoz, hogy ez a gravitációs árapályerő ne deformálja bolygónkat. A WASP-103b viszont kevesebb mint egy nap alatt megkerüli saját napját. Az ilyen mértékű közelség hatására a csillagászok szerint egy rögbilabda alakját vette fel.

A kutatócsoport a WASP-103b-re vonatkozó adatokat az ESA Cheops űrteleszkópjáról gyűjtötte össze, és kombinálta a Hubble és a NASA Spitzer űrteleszkóp adataival. Eredményeiket az Astronomy & Astrophysics folyóiratban mutatták be.

„Egy anyag deformációval szembeni ellenállása az összetételétől függ" - magyarázza Susana Barros, a portugáliai Portói Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. „Például itt a Földön a csak az óceánokban észlelhetjük a Nap és a Hold hatására kialakuló árapályt - a szilárd talajt nem mozgatja el a gravitációs erő. A bolygó deformációjának mérésével meg tudjuk állapítani, mekkora része szilárd, folyadék, vagy éppen gáz halmazállapotú.”

A James Webb teleszkóp új betekintést nyújthat a közeli pályán keringő exobolygókra

Nem ez az első eset, hogy a csillagászok hihetetlenül rövid keringési periódusú bolygókat figyeltek meg. Decemberben egy nemzetközi csillagászcsoport felfedte egy 80 százalékban vasból álló exobolygó eredményeit. A GJ 367b bolygó mindössze nyolc óra alatt kerüli meg vörös törpe csillagát. Olyan közel van a csillagához, hogy felszíne valószínűleg olvadt vastengerekből áll.

A WASP-103b kutatói azt remélik, hogy több megfigyelést végezhetnek a Cheopsszal, valamint a nemrégiben elindított James Webb űrteleszkóppal, hogy jobban megértsék az exobolygó belső szerkezetét. 

Várhatóan a csillagához ilyen közeli pályán lévő ilyen nagy méretű bolygó keringési ideje fokozatosan lerövidül, ami azt jelenti, hogy végül elnyeli a csillaga. A WASP-103b esetében azonban az első megfigyelések arra utalnak, hogy a keringési periódus valójában növekszik, és a bolygó lassan eltávolodik a napjától. A további megfigyelések remélhetőleg segítenek megoldani a rejtélyt és közelebb visznek a WASP-103b megértéséhez.