Ez elől a szoftver elől nem takarhatjuk el érzéseinket!
Egy új számítógépes algoritmus az embereknél is pontosabban ismeri fel pillanatnyi lelkiállapotunkat.

A két végzős hallgató, Na Yang és Emre Eskimez által kifejlesztett szoftver nem az első a hasonló algoritmusok sorában, az első viszont, amely egy robusztus összehasonlítás során sikeresen az emberek fölé tudott kerekedni.

A gép a vizsgált 700 hangminta besorolásánál 72 százalékos pontossággal dolgozott. Egy 138 emberből álló és az Amazon Mechanical Turk platformon dolgozó (humán) csoportban ugyanakkor átlagosan 60 százalék volt ugyanez az arány. (Fontos megjegyezni, hogy a hús-vér alanyok esetében a minden 10. helyesen eltalált klip fejében járó 50 cent is ösztönzőleg hatott.) A program még azt is helyesebben tippelte meg, hogy melyik mintát nem volt képes helyesen felismerni. Amikor a mondott klipek átugrására lehetőség nyílt, a mesterséges intelligencia már 85 százalékos precizitást tudott felmutatni.

Az alkalmazás egyébként menet közben, a beszéd rögzítésének kényszere nélkül felismeri az érzelmeket, és azonosítja a hangcsatorna (toldalékcső) alakját, a hang frekvenciáját, a tisztaságot, a simaságot, az érdességet és a beszédenergiát is. A rendszer ezen tulajdonságok alapján modellezi le a beszélő lelkiállapotát, és mindössze az általa azonosított érzelmeket (öröm, bánat, harag, undor, félelem és közöny), illetve azok fokát adja a kezelő tudtára.

A rochesteri csapat pszichológusa, Melissa Sturge-Apple azt tervezi, hogy a gyermekeikkel kommunikáló szülők érzelmeit rögzíti a szoftverrel, hogy megértse, ezek miként befolyásolják az utódok fejlődését. A tudós a laborban már készíti is az említett beszélgetések felvételeit. Ha a program az elkövetkezőkben pontosan osztályozza a beszélgetéseket, Sturge-Apple az érzelemfelismerő Bluetooth-mikrofonokkal akár a magánlakások falai közé is szívesen beilletéktelenkedne. Persze, kizárólag előre bejelentve!