Európai mérnökdiploma Budapesten
A Műegyetem is tagja a hét európai országból nyolc vezető egyetem részvételével létrejött Európai Egyetemi szövetségnek, amely a következő három évre 5 millió eurós támogatást nyert közös képzésekre. Az EELISA távlati célja az európai műszaki diploma rendszerének kialakítása.

A pályázati támogatást elnyerő szövetség tagjai között a Műegyetem mellett további műszaki egyetemek, menedzsment fókuszú és általános tudományegyetemek, francia mérnöki egyetemek és általános felsőoktatási intézmények is megtalálhatók összesen 170 ezer hallgatóval. A szövetség lehetővé teszi a hallgatóknak, hogy elismert európai diplomát szerezzenek, amelynek képzését több helyszínen fejlesztették az intézmények. Az EELISA együttműködési modellje túlmutat a hagyományos kettős diplomák rendszerén. Annak érdekében, hogy erősítsék és kiterjesszék oktatási együttműködésüket, a szövetség tagjai többféle megoldás alkalmazását tervezik: a tagok által ajánlott tantárgyak, tevékenységek (rövid kurzusok, távkurzusok, versenyek, kihívások, rövid mobilitás, stb.) adatbázisának kialakítását, valamint közös diplomák és bizonyítványok kiadását.

Az EELISA szövetség vezetője a Madridi Műszaki Egyetem (Universidad Politécnica de Madrid). Tagjai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a német Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, a francia École des Ponts ParisTech, Chimie ParisTech PSL és Mines ParisTech PSL (az Université Paris Sciences et Lettres francia egyetemi szövetség tagjai), az olasz Scuola Sant’Anna és Scuola Normale Superiore, a román Universitatea Politehnica din Bucuresti, valamint a török İstanbul Teknik Üniversitesi. Társult tagként, továbbá az Európai Mérnökoktatási Akkreditációs Hálózat (ENAEE) is csatlakozott. Az EANEE a mérnökoktatás területén szerzett tapasztalatait kapcsolja a hálózatba.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével létrejött Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetség (EELISA) az Erasmus+ Európai Egyetemi szövetségek pályázat egyik nyertese. Az EELISA távlati célja az európai műszaki diploma rendszerének kialakítása. A most induló együttműködés két fő területet jelölt meg pályázatában, az okos-, zöld és rugalmas városok (smart, green and resilient cities), valamint az ipar 4.0 témakörét érintő képzések összehangolását és projektek kezdeményezését ösztönözve. A program a felsőoktatás, a gyártástechnológiák, a kutatásfejlesztés terén szerzett tapasztalatok megosztását is célozza. A Műegyetem a szövetség keretében elért eredményekkel hozzá kíván járulni mind a hazai, mind a nemzetközi műszaki felsőoktatás általános minőségfejlesztéséhez – emelte ki a sikeres pályázattal kapcsolatban Józsa János, a Műegyetem rektora.