Európai akkumulátor üzletág a Volkswagentől
Európai vállalatot hoz létre a Volkswagen-csoport, amely az elektromos járművek akkumulátor-ellátási láncának tevékenységeit tömöríti – a nyersanyagok feldolgozásától a Volkswagen-akkumulátorok kifejlesztésén át az öt európai gigagyár irányításáig.

A német autógyártó új akkumulátor üzletágának központja a németországi Salzgitterben lesz, amely a Volkswagen első akkumulátor-gigagyárának a helyszíne. Emellett a cég a közelmúltban ugyanebben a városban jelentette be Európa legmodernebb cellakutatási és -fejlesztési laboratóriumainak létesítését.

A Volkswagen salzgitteri laboratóriumának kutatói. Forrás: Metaltech News

A Salzgitter akkumulátorlabor egyik elsődleges célja a Volkswagen-csoport egyesített cellájának kifejlesztése. A cella formátuma adaptálható lenne a különböző akkumulátorok kémiájához, várhatóan 50 százalékkal csökkentve az akkumulátorköltségeket.

„Szeretnénk ügyfeleinknek erős, olcsó és fenntartható járműakkumulátorokat kínálni," - mondta Thomas Schmall, a Volkswagen-csoport alkatrészellátási elnöke. „Most erőinket Salzgitterben egyesítve célunk az, hogy ösztönözzük az innovációt, és biztosítsuk a legjobb partnerek támogatását új vállalatunk számára.”

Az európai akkumulátorgyártás kapacitásának évi 240 gigawattórára növelése érdekében a Volkswagen öt saját gigagyár felépítését tervezi. A nagyjából 2 milliárd euró értékű salzgitteri üzem lesz az első, amely 2025-ben kezdi meg a termelést.

A Volkswagen emellett a Northvolt AB-vel együttműködve bővíti kapacitását az észak-svédországi Skellefteå-ban található gyárban, és az év elején 14 milliárd dolláros megrendelést adott le a svéd startup által gyártott prémium és zöld akkumulátorcellákra.

Annak érdekében, hogy rendelkezzen a hat európai akkumulátorgyárhoz szükséges anyagokkal, a Volkswagen folyamatosan kapcsolatokat alakít ki az ellátási láncban. Ez magában foglalja a hosszú távú szállítási megállapodást a Vulcan Energy Resources Ltd.-vel, amely szén-dioxid-semleges lítiumot nyer ki geotermikus sóoldatokból Németországban.

Ezzel egy időben a Volkswagen együttműködést kötött az Umicore-ral, a globális anyagtechnológiai és újrahasznosító csoporttal, hogy katódanyagokkal lássa el a Volkswagen európai gigagyárait. Ez magában foglalja a felelősségteljesen előállított nyersanyagok biztosítását, prekurzor anyagokká való feljavítását, majd az akkumulátorokhoz szükséges katódkémiájába keverését.

„A Volkswagen egyesített vállalatának már a kezdetektől az élen kell járnia a teljesítmény, a költségek és a fenntarthatóság terén” – mondta Schmall a hónap elején. „Új partnereinkkel egy lépéssel közelebb kerülünk e cél eléréséhez."