Egyszerűség, átjárhatóság, gyors integrálás
A Bosch Rexroth 2021-ben a digitalizáció és az ipar 4.0 terjedésének növekedésére számít a gyártóiparban és más ipari szegmensekben.

Az ipar 4.0 előretörésének legfőbb oka, hogy különösen a gyártó cégek kénytelenek folyamataikat tovább digitalizálni a termelés hatékonyságának és a szállítási kapacitások működőképességének a koronavírus-járvány miatt kialakult válság alatti és utáni fenntartása érdekében. Az általánosan használt szoftverfejlesztési eszközök és programozási nyelvek egyre inkább utat törnek az automatizálás felé. A tervezési folyamatok pedig teljes mértékben digitálisak lesznek a jövőben. A nyílt, egyszerű és rugalmas automatizálási megoldások iránti igény azonban a válságtól függetlenül is növekedni fog. „Az automatizálás szintje mindegyik iparágban fejlődik. A fokozódó digitalizáció olyan új megoldásokat követel, amelyek biztosítják a hálózatba kapcsolást más rendszerekkel, és egyúttal nyílt platformot kínálnak az összes szükséges irányban. Ügyfeleink tehát különálló termékek helyett inkább megfelelően egymáshoz illesztett egyedi megoldásokat igényelnek” – mondta Steffen Winkler, a Bosch Rexroth automatizálási és elektrifikációs megoldások üzletágának értékesítési alelnöke.

A 2021-es év ipari trendjeiről és a Bosch Rexroth újdonságairól bővebben a hónapról hónapra jelentkező, különböző ipari témákat feldolgozó online előadásokon értesülhet. A soron következő adások megtekintéséhez látogasson el a www.boschrexroth.hu/techtalk weboldalra.

Igényalapú megoldásokat keresnek

2021-ben egyre inkább növekszik a kereslet egy ökoszisztémaként működő, nyílt, egyszerű és rugalmas automatizálási rendszerre. A Bosch Rexroth ctrlX AUTOMATION automatizálási platformjának működését a nagy teljesítményű ctrlX CORE ipari vezérlőegységre alapozták. Egyik legnagyobb vonzerejét mégis a rendszer korlátlan nyitottsága jelenti. Ez vonatkozik az alkalmazott szabványok és interfészek megválasztására, valamint a hardver és szoftver bármilyen integrációjára. Ráadásul a Bosch Rexroth a ctrlX AUTOMATION köré világszintű partnerhálózatot hozott létre. Az alapelv szerint a felhasználók a Bosch Rexroth, más gyártók vagy akár a saját applikációikat is használhatják. A ctrlX AUTOMATION felhasználói az alkalmazások széles portfólióját érhetik el és tölthetik le könnyen az alkalmazásbolt segítségével. Más gyártók a ctrlX Worldon keresztül teszik elérhetővé saját applikációikat. Appok tölthetők le például a gépiparban megjelent digitalizálási trendekhez, így a mesterséges intelligencia megvalósításához, digitális ikrekhez vagy folyamatoptimalizálási szimulációs megoldásokhoz a termelésben és még sok más területhez.

NULL

Frissítési lehetőségek = időtállóság

A ctrlX AUTOMATION az új szoftverarchitektúrának köszönhetően megújítja az automatizálás szabályait. A felhasználók a világon először könnyedén, nyitott formában és mégis biztonságosan integrálhatják, ötvözhetik és frissíthetik az egyes funkciókat – olyan könnyedén, mintha egy okostelefont használnának. Az alkalmazások, amelyek különféle programozási nyelveken hozhatók létre, csökkentik a mérnöki munka költségeit, és utat nyitnak az automatizálás rugalmasabb világa felé.

A felhasználó a rendszer megváltoztatása nélkül módosíthatja az egyes alkalmazásokat, illetve adhat hozzá újakat. Ez csökkenti a frissítések összetettségét, és a jövőben is életképessé teszi az automatizálási rendszert a még csak fejlesztésre váró kommunikációs szabványok és innovatív funkciók fényében is. Ezek a képességek ugyanis lényegesek például 3D-nyomtatók számára.

Meglepően egyszerű

Komoly teljesítményjellemzői mellett az IP65 védettségű robusztus Rexroth CytroForce tengelyekkel új potenciális felhasználási lehetőségek nyílnak meg. Konfigurációtól függően akár 1200 kN erő, egy méter lökethossz és 0,8 m/s sebesség elérésére is képesek. Pozicionálási pontosságuk 10 µm, ismétlési pontosságuk 5 µm. A karbantartás is hihetetlenül egyszerű: egy szervizkészlet segítségével még azok a szerviztechnikusok is tudnak laboratóriumi elemzéshez szükséges folyadékmintákat venni, akiknek ehhez nincs képesítésük. Még az időről időre elvégzendő utántöltési folyamat sem igényel semmilyen különleges szakismeretet. A moduláris CytroForce alapját a változtatható fordulatszámú, az energiát igény szerint biztosító Sytronix hajtás képezi. A CytroForce esetében egy szelepblokk és egy differenciál- vagy átmenő rudas munkahenger csatlakozik az energiahatékony hajtáshoz, amit egy szervóhajtás és egy állandó vagy változtatható folyadékszállítású szivattyú alkot. A legújabb technológiáknak köszönhetően valamennyi hidraulikus komponens és csatlakozás áramlásoptimalizált. Ezek alkalmazásával csökken a zajkibocsátás, növekszik a teljesítmény, és egyúttal az eszköz méretei is csökkennek.

NULL

Többtengelyes megoldás egy kézből

Az új Smart Function Kit számos területen, így például a gyártáskezelés, gépi összeszerelés és csomagolás esetében használható. A pick-and-place feladatok is gyorsan és költséghatékonyan elvégezhetők a különböző méretek, súlyok és formátumok többtengelyes rendszerekkel történő csomagolásánál. A Smart Function Kit for Handling kiválasztása és méretezése egyszerűen és intuitív módon végezhető a LinSelect szoftverrel. Mindössze néhány kattintásra és minimális mérnöki munkára van szükség az igényeknek megfelelő rendszer kialakításához. A teljes eszközkészlettel nemcsak időt lehet megtakarítani, hanem nagymértékben csökkenthető a hibázás lehetősége, pl. ugyanazon adatoknak különböző eszközöknél többszörösen történő bevitele. Az előszerelt – motort, kábelt és minden szükséges alkatrészt tartalmazó – többtengelyes rendszer mellett egy vezérlővel felszerelt ctrlX szervóhajtás is megtalálható a csomagban. A mérnöki tervezéssel kapcsolatos és a runtime appokat előre telepítették.

Rugalmas beállítás és paraméterezés

A Rexroth új proporcionális nyomásszabályozó szelepek beépített nyomásérzékelővel rendelkeznek, és külső nyomásérzékelőkkel állnak kapcsolatban. Az üzembe helyezés során a komponensek digitális adattáblájuk alapján azonosítják egymást, majd pár másodperc múlva a technikusok elindíthatják okostelefonjukról a paraméterezés folyamatát. A végfelhasználók számára az új digitális fedélzeti elektronika jelentősen növeli a folyamatváltozások rugalmasságát. Ha például egy présgépen kétszer olyan nehéz szerszámot használnak, akkor a korábbi gépeken gyakran egy másik szelepet kellett használni. Az új generáció esetében viszont elegendő az app segítségével elvégezni a paraméterek megfelelő beállítását. Ennek eredményeként az átalakítás költsége megtakarítható, és ezzel elkerülhető a gép leállása. Emellett a Diagnosztika gomb megnyomásával az appon keresztül az olyan üzemi adatok, mint a hőmérséklet vagy az üzemórák száma, egyszerűen lekérdezhetők. Az állapotfigyelés meghosszabbítja a komponensek élettartamát, és javítja a rendelkezésre állás idejét.

Villamosított, tenger alatti folyamatautomatizálás

A Rexroth SVA R2 tenger alatti szelepvezérlő aktuátora a világon az első olyan elektromos aktuátor, amely már a bevált biztonságtechnikát használja, és többlethelyigény nélkül válthatja ki a hagyományos hidraulikus munkahengereket. Az integrált elektromos vezérlő precíz mozgásvezérlést kínál. Az állapotfigyelésnek és egy biztosítórugónak köszönhetően az SVA R2 megfelel az IEC 61508 és IEC 61511 szerinti biztonsági integritás 3. szintjének (SIL). Az aktuátor minimális energiát használ, és kényes ökoszisztémákra tervezték. Ezzel párhuzamosan kisebbek a telepítési és üzemeltetési költségei. Az SVA R2 tenger alatti üzemekben, akár 4000 méteres mélységben történő használata esetén sincs többé szükség hidraulikavezetékekre és -tápegységekre.
A fenntarthatóság növeléséért végzett munkájának elismeréseként a Bosch Rexroth SVA R2 termékével a Hannoveri Ipari Vásáron elnyerte a 2021. évi Hermes Awardot, ami a legrangosabb nemzetközi ipari díjnak számít. A forradalmi innováció nemcsak a folyamatalkalmazások CO2-kibocsátását, hanem a környezeti kockázatokat is csökkenti. Az SVA R2 a jövőbeni folyamatalkalmazásokban zöldhidrogén előállításához, illetve szén-dioxid-leválasztási és -tárolási alkalmazásokhoz is használható.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában volt olvasható.