Egykorongos gripper és további innovációk
Miután 2019-ben az OnRobot egyrendszeres megoldással a következő szintre vitte a robot kompatibilitást, a vállalat 2020-ban négyszeresére bővíti termékkínálatát. Innovatív termékeik közül elsőként a Gecko SP grippert mutatjuk be. Az egykorongos gripper utólagos nyom nélkül automatizálja a lapos, fényes és perforált munkadarabok mozgatását, amihez sem elektromosságra, sem levegőellátásra nincs szüksége. 

A robotikai End-of-Arm eszközök globális gyártója, az OnRobot innovatív nyom nélkül tapadó gripperének egy új kompakt, egykorongos verzióját dobta piacra, a Gecko SP-t. Az új egykorongos Gecko SP (single pad) a megszokott funkciókat hozza most el olyan új automatizációs alkalmazások számára is, melyeknek kevesebb helyre és alacsonyabb teherbírása van szükségük. A Gecko SP három méretben érhető el: SP1, SP3 és SP5, melyek a kilogrammban mérhető terhelhetőségükről kapták nevüket. Mindhárom változat lapos, sima, fényes, vagy perforált felületek széles választékát képes megemelni. Mivel a technológia még a nagy fényességű felületeken sem hagy nyomot, nincs szükség tisztítási lépés beiktatására a gyártási folyamaton belül, így idő takarítható meg, a teljesítmény pedig növekszik. Nagytestvéréhez hasonlóan a Gecko SP is képes még a perforált munkadarabok, például nyomtatott áramkörök, alumínium háló, vagy hengerfejtömítések emelésére is.

Egykorongos Gecko SP (single p

Waals-erők

A díjnyertes Gecko gripper technológia mikroméretű finom szálak millióit használja, amelyek a szilárd Van der Waals-erők segítségével tapadnak a felülethez – a gekkók ugyanezzel a módszerrel tudnak mászni. Mivel a technológia nem igényel sűrített levegőt, vagy külső energiaforrást, kevesebb költséggel és karbantartással jár. Emellett pedig gyorsan és egyszerűen telepíthető az OnRobot egyrendszeres megoldásának platformjával, melyhez nincs szükség programozási tapasztalatra, és az összes vezető együttműködő vagy könnyű ipari robotkarral kompatibilitást biztosít a megnövekedett gyártási rugalmasság érdekében.

A Gecko SP jellemzői
  • Kompakt, könnyűsúlyú és rugalmas
  • 1 kg-os, 3 kg-os, és 5 kg-os teherbírással érhető el
  • Nincs szükség vezetékekre vagy levegőellátásra
  • Szinte semennyi programozást nem igényel
  • A fogás fényes munkadarabokon sem hagy nyomot, nincs szükség utólagos tisztításra
  • Erőteljes tapadás perforált munkadarabokhoz is

 

Az OnRobot korábban tavaly decemberben is bővítette termékportfólióját. A VGC10 kompakt elektromos vákuumos gripper egy kisméretű, ám erőteljes és nagymértékben állítható, szinte bármilyen alkalmazáshoz használható gripperre irányuló vásárlói igényre ad választ. A díjnyertes OnRobot VG10 elektromos vákuumos gripper kialakításán alapuló kompakt VGC10 kisebb és könnyebb, így ideális megoldásnak bizonyul a szűkebb környezetekhez és kisebb robotkarokhoz, ám ugyanazt a meggyőző, 15 kg-ig terjedő terhelhetőséget hozza, mint idősebb rokona.

OnRobot VG10 elektromos vákuumos gripper

Tervek 2020-ra

A robotiparban komoly fellendülésnek lehetünk szemtanúi, ami nemsokára eléri a CEE régiót is, így tehát nem meglepő, hogy az End-of-Arm eszközök (EoAT - a robotkarokra szerelhető intelligens végszerszám) piacvezetője sikeres, eseményekben és innovációban gazdag évet zárt tavaly.
Az OnRobot nagyszabású fejlesztéseket tervez idén véghezvinni. Miután 2019-ben az egyrendszeres megoldással a következő szintre vitte a robot kompatibilitást, a vállalat 2020-ban négyszeresére bővíti termékkínálatát és folytatja magyarországi terjeszkedését.

A dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek meghatározó része jelenleg is Magyarországon, Budapesten történik (a globális teammel együttműködésben). A magyar részleg a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a munkában, valamint hardver és szoftverfejlesztéseken is dolgozik – csakúgy, ahogy az egyrendszeres megoldás kifejlesztése során is tette. A cég magyarországi főhadiszállását is megújította, és fejlesztői csapatát is tovább bővítette Budapesten az év során. A vállalat ezen kívül új értékesítési irodát is tervez nyitni a fővárosban 2020-ban.

A magyar gyártóvállalatok körében jelenleg a legnépszerűbb termékek az RG gripperek (RG2 gripper, RG6 gripper és RG2-FT gripper), melyek a gépkiszolgálással és áthelyezéssel járó alkalmazásokban kapnak helyet. A grippereket különféle méretű és alakú munkadarabokkal is lehet használni. Az OnRobot RG2-FT grippere, amely a világ első intelligens grippere, képes látni, és beépített erő- és nyomatékérzékelésének köszönhetően érezni is a tárgyakat, nagyjából úgy, mint amire egy emberi kéz is képes. Az érintés-érzékeny kétujjas megfogó gyorsan és hatékonyan veszi fel és csomagolja a kisméretű, törékeny termékeket anélkül, hogy összenyomná, vagy eltörné őket. A vállalat azt tervezi, hogy 2020-ban tízről ötvenre növeli termékeinek számát. Ezeknek az innovációknak köszönhetően újabb ismétlődő feladatokat és folyamatokat lehet majd automatizálni, olyanokat amilyenek automatizálására korábban gondolni sem lehetett volna.