Egy új eszköz havazásból állít elő villamos energiát
Az amerikai kutatók által kigondolt találmány működési elve elegánsan egyszerű.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszának (UCLA) kutatói kifejlesztettek egy eszközt, amely hóesésből állít elő energiát.

A hóalapú triboelektromos nanogenerátornak (TENG) hívott találmány kicsi, vékony és rugalmas. A TENG félreeső területeken is működhet, mert a saját maga által termelt energiával üzemel. Még akumulátorra sincs szüksége.

A triboelektromos nanogenerátor az elektronok cseréjéből származó energiát használja fel.

Statikus elektromosság akkor keletkezik, amikor két anyag kölcsönhatása alkalmával az egyik által leadott elektronokat a másik magához ragadja. A TENG esetében ez történik.

A működési elv tulajdonképpen elegánsan egyszerű. Azon a szimpla tényen alapszik, hogy a hó pozitív, a szilicium pedig negatív töltéssel rendelkezik. Amikor a két anyag találkozik egymással, áramgenerálásra alkalmas töltés keletkezik. A hó szívesen megválik az elektronjaitól, a részecskék felvételére optimális anyag megtalálása azonban meglehetősen sok kutakodást igényelt. A célra megoldásként rengeteg alternatíva, például különböző aluminiumfóliák és a teflon is szóba került, de végül a szilicium bizonyult a leghatékonyabnak.

A TENG-et egyebek mellett napelemekbe is integrálni lehetne, hogy hófedte állapotban se kelljen felhagyniuk a villamosenergia-termeléssel, de akár „önmeghajtó” hordható szerkezetek működtetéséhez is ideális választásnak bizonyulhat.