Hínármozgás ihlette triboelektromos nanogenerátor
A kínai Talieni Tengerészeti Egyetem kutatói feltaláltak egy szerény méretű energiafejlesztő eszközt, amely a tengerfenéken hánykolódó hínárokhoz hasonlóan mozogva képes előteremteni „a semmiből” az elektromos áramot.

Ha valaha is sikerült betekintést nyernünk valamelyik tenger felszíne alá, nem kizárt, hogy éppen azon a helyen a hullámok szeszélyeire bízva hánykolódó hínárokra bukkantunk.

A kínai Talieni Tengerészeti Egyetem kutatói létrehoztak egy szerény méretű energiafejlesztő eszközt, amely éppen erre a mozgásra alapozva képes előteremteni „a semmiből” az elektromos áramot.

Ez a hínármozgás ihlette szerkezet tudományos szempontból nem más, mint egy triboelektromos nanogenerátor (TENG).

Az ilyen berendezések a triboelektromos hatást hasznosítják a villamos energia előállításához. Ezen effektus lényege, hogy némely anyagok szoros érintkezése, majd szétválása elektromos töltést ébreszt.

A Kínában kifejlesztett, friss rendszer központi eleme kettő darab, különböző polimerekből készült és bizonyos elektromosan vezetőképes tintával bevont, 38 ×76 milliméteres szalag. A konstrukció elhagyhatatlan alkotórésze egy, a lapok közé iktatott, kicsiny szivacs, amely légrést alakít ki közöttük. Az elázást megelőzendő az egész „foghíjas szendvics” mindenestül egy vízálló anyagba is be van bugyolálva.

A kínai fejlesztésű triboelektromos nanogenerátor felépítése (Forrás: YouTube)

Amikor ez a sajátos TENG akár már csak egy viszonylag gyenge víz alatti áramlat hatására el kezd hajlongani, a szivacs által elválasztott polimercsíkok hébe-hóba egymáshoz érnek, és ez a találkozás villamos energiát generál.

A hullámtartályban végzett kísérletek tanulságai arra utalnak, hogy a kínai fejlesztésű triboelektromos nanogenerátor különböző tengeri környezeti érzékelők működtetésére például kiválóan alkalmazható lehet.