Egy feltöltéssel kétszer tovább működő akkumulátorok
Ausztráliai tudósok felfedezése áttörést hozhat a lítiumion-akkumulátorok alkalmazásában.

Az ausztráliai Deakin Egyetem kutatói egy, a Joule folyóiratban közzétett új tanulmány szerint sikeresen használtak a lítiumionokhoz lazán kötődő, közönséges ipari polimereket szilárd elektrolitok előállításához. A felfedezés a későbbiekben akár az eddigieknél kétszer sűrűbb, szilárdtest lítiumion-akkumulátorok előállítását is lehetővé teheti, amelyek ráadásul túlhevülés esetén sem robbannának fel.


Dr. Fangfang Chen és Dr. Xiaoen Wang azt állítják, a tudományos világban először ők voltak képesek a lítiumionok hatékony, folyadék nélküli „áramoltatására”.

„Eredményeink alapján a következő generációs akkumulátorok sokkal biztonságosabbak és sokkal jobb teljesítményűek lesznek. A felfedezésünk azt mutatja, hogy ez az elektrolit akár a lítiumfémanódok használatát is lehetővé fogja tenni a számunkra. [Az új technológiával] a jövőbeli akkumulátorok egy feltöltéssel a jelenlegieknél kétszer több ideig kitarthatnának. Alternatív megoldásként az akkumulátorokat teljesítménycsökkenés nélkül lehetne a mostani méretük felére zsugorítani.” – fogalmazott Dr. Wang.